Stano: Lajčak radi na povratku dijaloga, Priština da izbegava jednostrane korake

Peter Stano je na brifingu za novinare u Briselu ponovio da su uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu i „policijska operacija protiv nekih srpskih entiteta“ na severu KiM zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije i apelovao na prištinske vlasti da se uključe u proces konsultacija i izbegavaju jednostrane korake jer oni imaju „veoma kontraproduktivne efekte“.

On je istakao da je važno vratiti se dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU i poručio da se svakog dana nastavlja rad na tome.

„Specijalni izaslanik EU Lajčak radi sa partnerima, kako u regionu tako i u EU, i, naravno, sa širom međunarodnom zajednicom, kako bi se omogućilo da obe strane počnu da se ponašaju konstruktivno, vrate se za pregovarački sto i razgovaraju o pitanjima koja su zaista važna, bez (preduzimanja) jednostranih koraka“, rekao je Stano.

On je istakao da trenutno ne može da najavi bilo kakav datum bilo kakvih predstojećih aktivnosti. Stano je dodao da se nada da će „u jednom trenutku“ EU moći da najavi sastanak na visokom nivou Beograda i Prištine, kojem obično prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremeniih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

„U ovoj fazi nema šta da se najavljuje, mi zaista apelujemo, posebno u ovom slučaju, na kosovske vlasti da se uključe u proces konsultacija i izbegavaju dalje jednostrane korake jer oni imaju veoma, veoma kontraproduktivne efekte“, poručio je Stano.

On je ponovio da su uredba centralne banke u Prištini i „policijska operacija protiv nekih srpskih entiteta“ na severu KiM dva primera akcija koje su izazvale zabrinutost EU i podsetio da je EU reagovala na oba događaja.

„Ovi koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije“, rekao je Stano.

Naglasio je da je reč o akcijama koje obično nisu koordinisane, već jednostrane ili preduzete bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija kako bi se sprečio negativan uticaj koje bi mogle da imaju po ljude na terenu.

„Zabrinjavajuće je videti da bi redosled jednostranih koraka mogao da dovede do nečega što ne želimo da vidimo, a to je pogoršanje situacije na terenu. Jer jedno je sigurno, to ne doprinosi smirivanju situacije i da ljudi osete da će im životi postati bolji. Sasvim suprotno. Zato je važno da se vratimo na dijalog uz posredovanje EU, da se tamo veoma ozbiljno angažujemo. Radovi na tome se nastavljaju svakog dana“, poručio je Stano.

(RTS)


Ostavite komentar