Stano: Dijalog nije propao, već ova runda nije dala rezultate

Peter Stano je dodao da se scenario kontinuirano ponavlja, kao i da dve strane ni juče nisu uspele da premoste razlike.

Portparol EU je na konferenciji za novinare istakao da „EU nije strana u dijalogu, već da ima ulogu posrednika, dok su strane Srbija i Kosovo“.

Prema njegovim rečima, EU olakšava i pomaže u prevazilaženju razlika, ali ne može da uspe ako dve strane nisu spremne na kompromis.

„Mi želimo da pomognemo, ali ako vi nekome želite da pomognete, a on ne želi da mu se pomogne, šta onda tu možete“, rekao je Stano novinarima.

Stano je ukazao i na to da je šef evropske diplomatije Borelj upozorio da Beograd i Priština rizikuju da ostanu po strani dok ostali u regionu napreduju na putu članstva u EU, pošto ne postižu napredak u dijalogu koji je, kako je naveo, deo pregovora kada je reč o Beogradu i Prištini.

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obavestiće sve članice EU o ishodu jučerašnjih razgovora, a nakon analize, članice EU će odlučiti o narednim koracima, dodao je Stano.

Prema njegovim rečima, evropski posrednici juče nisu videli spremnost za kompromis dve strane i dodao da će o tome i biti informisane članice EU koje će onda odlučiti šta da urade.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike