Stano: Bez napretka u dijalogu nema ni napretka na putu ka EU

Peter Stano je, na brifingu za novinare u Briselu, rekao da proces pristupanja Evropskoj uniji zavisi od dijaloga Beograda i Prištine.

“Evropska unija je u više navrata, kao i u pravnim dokumentima, vrlo jasno stavila do znanja da put Kosova i Srbije ka EU ide kroz dijalog koji se vodi uz posredovanje EU. Drugim rečima, ako nema napretka u dijalogu, nema ni napretka u procesu pristupanja EU“, rekao je Stano.

Istakao je da je takav stav EU naveden u brojnim dokumentima, kao što su zaključci Saveta od 2013., 2014. do 2022. godine, pregovarački okvir za Srbiju, ovogodišnja komunikacija o proširenju i izveštaji o Beograda i Prištini.

„Vrlo je jasno navedeno šta Evropska unija i njene države članice očekuju kada je u pitanju proces pristupanja i dijalog“, rekao je Stano.

Naglasio je da su ta dva procesa zapravo deo istog procesa, odnosno da su dijalog i pristupanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji neizbežno povezani i neodvojivi.

„Tako da bez napretka u dijalogu i u ispunjavanju obaveza nema napretka na putu ka EU. Ako postoji bude napredak na jednoj strani, onda će se to odraziti na proces pristupanja tog partnera“, naglasio je Stano.

Kada je reč o napadu u Banjskoj, Stano je rekao da nema ništa novo da kaže o tome i da EU i dalje čeka konačan izveštaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini.

„Kada vidimo konačne rezultate, onda ćemo to analizirati, pregledati i izvući potrebne posledice, ne komentarišući pojedinačne primedbe bilo koga u konkretnom kontekstu“, rekao je Stano i dodao da EU očekuje bezuslovu saradnju svih koji mogu da doprinesu na rasvetljavanju onoga što se dogodilo.

(RTS)


Ostavite komentar