Stano: Beograd i Priština treba da reše problem u vezi sa dinarom, ne spekulišemo o scenarijima „šta ako“

Peter Stano je izrazio nadu da će dve strane rešiti problem „prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane, koja je uticala i na drugu stranu“, aludirajući na uredbu prištinske centralne banke o ukidanju dinara.

„Poslali smo poziv partnerima da se bave određenim pitanjima. To smo juče to detaljno objasnili. Sada se nadamo da će obe strane biti u mogućnosti da se o tome dogovore i reše problem, koji je prouzrokovan veoma nesrećnom i nesavesnom odlukom jedne strane, koja je uticala i na drugu stranu. To je naša uloga kao posrednika“, rekao je Stano na brifingu za medije u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li će sastanak biti održan nakon njegove izjave da je Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak i nakon što je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao da nije prihvatio poziv na sastanak, Stano je rekao da razgovori o održavanju sastanka ne treba da se vode kroz medije.

On je naglasio da EU ne komentariše sve što radi, već samo pokušava da pomogne stranama da nađu rešenje.

„Mislim da treba da se vratimo na uobičajenu praksu da se logističke diskusije o održavanju radnog sastanka ili sastanka na radnom nivou ne vode baš kroz medije i kroz javni domen i naše konferencije za štampu“, poručio je Stano.

Stano je, na pitanje novinara da li će biti posledica ukoliko se niko iz Prištine ne pojavi na sastanku u Briselu, naglasio da EU ne spekuliše o scenarijima „šta ako“.

„Uputili smo poziv, postavili smo ciljeve i izjavili da smo spremni da pomognemo stranama da nađu rešenje“, rekao je Stano.

Stano je juče rekao da je Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara, nakon sastanka koji je šef evropske diplomatije Žozep Borelj imao prošle nedelje u Minhenu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insttucija Aljbinom Kurtijem.

Stano je naglasio da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče. 

Miroslav Lajčak saopštio je da je u Rimu imao niz sastanka sa italijanskim zvaničnicima o najnovijim dešavanjima u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, širim regionalnim pitanjima i narednim koracima u predstojećoim mesecima.

(RTS)