Šta će biti sa vozilima na KiM koja zadrže srpske tablice

Posle nekoliko odlaganja, usledilo je još jedno produženje roka za preregistraciju. Prema današnjoj odluci privremenih instutucija u Prištini, srpske tablice na KiM važe do 15. decembra. Objašanjavaju da je razlog pomeranja veliki broj zahteva za registraciju vozila na RKS tablice.

„Sada sam morao da pređem na RKS, jer nisam mogao da funkcionišem drugačije. Istekla registracija. Ovde da funkcionišem nisam mogao, morao sam“, kaže jedan od vozača.

„U ovom trenutku vozim na RKS jer sam pre četiri, četiri i po godine kad je već bio zahtev, odnosno bio predlog Srpske liste da se registruje na KS statusno neutralne, tada sam registrovao, uz sve pobune u porodici i okruženju“, kaže drugi vozač.

Ima i onih koji na pitanje da li su preregistovali svoj automobil odgovaraju rečima: “Ni mrtav, nikada. Nikada.“

Šta kad odluka stupi na snagu

Zahtev za produžetak roka prethodno je direkcija kosovske policije za region Sever tražila od kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova. Pozitivan odgovor, kažu, ne menja situaciju na terenu nakon što odluka stupi na snagu.

“Kad vidimo kola sa KM tablicama, kod nas se to vodi kao neregistrovan auto koji ne treba da bude u saobraćaju. To praktično znači – šta ćemo da radimo – damo tiket od 150 evra, uzimamo tablice, dokumente i vozač treba automobil da ukloni iz saobraćaja, da odveze kući. Ako vidimo drugi put – onda oduzimamo, konfiskujemo“, rekao je Veton Eljšani, zamenik komandira kosovske policije regiona Sever.

Iako preciznih podataka nema, kosovska policija procenjuje da je do sada gotovo 4.000 vozila preregistrovano na RKS tablice.

Prema ranije dostupnim podacima, najmanje još toliko automobila i dalje ima srpske oznake.

“Protiv tih automobila možemo da očekujemo neke mere – dakle ili zahteve da se plaća dodatno osiguranje, ili da ne može da bude na teritoriji Kosova duže od tri meseca ili neke slične pritiske na te automobile treba očekivati jer generalno svaka osoba koja ima kosovska dokumenta bi trebalo da vozi na kosovske tablice“, kaže Milica Andrić Rakić iz NVO Nova drštvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.

Pitanje ukidanja KM tablica na severu Kosova i Metohije pre više od dve godine pokrenuo je Aljbin Kurti.

Usledile su brojne krize – barikade, smena direktora policije za region Sever, napuštanje kosovskih institucija.

Zabeležno je i nekoliko slučajeva paljenja automobila koji su srpske zamenili RKS tablicama.

Za razliku od severa, južno od Ibra srpske tablice nisu u opticaju duže od decenije.

(RTS)


Ostavite komentar