„Srpska lista“ nakon sastanka sa Eskobarom: Potrebna odlučna reakcija da bi se sprečio egzodus Srba sa KiM

Predstavnici „Srpske liste“, predvođeni predsednikom dr Zlatanom Elekom, sastali su se sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom i ukazali na potrebu hitne i odlučne reakcije kako bi se sprečio egzodus srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Istakli su da je egzodus uzrokovan odlukama prištinskih institucija koje ugrožavaju elementarna ljudska prava – poput odluka o zabrani dinara i ukidanju platnog prometa. 

„To je i odluka o militarizaciji opština sa srpskom većinom, zabrani robnog prometa sa centralnom Srbijom, nasilnom uvođenju gradonačelnika bez legitimiteta u zgrade opština na severu, ali i institucionalnom progonu Srba“, naveli su predstavnici „Srpske liste“. 

Ukazali su i na problem otimanja imovine Srba sa KiM, kao i i ugrožavanja funkcionisanja i opstanka Srpske pravoslavne crkve na prostorima južne pokrajine.

„Sve ovo zahteva snažnu, energičnu i hitnu reakciju demokratskog sveta, čime bi se sprečilo proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta“, upozorili su iz „Srpske liste“ na sastanku sa američkim izaslanikom.

(RTS)