Srpska lista: Međunarodna zajednica ne vidi jednostrane poteze Prištine kojima se krše prava Srba

Stranka je, reagujući na izjavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea koji je naveo da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, istakla da je posebno razočarana njegovim stravom.

„Srbi su u najboljoj veri bili spremni da učestvuju u procesu smene lažnih gradonačelnika, što su i pokazali potpisivanjem peticije u rekordnom roku i većem broju potpisa od potrebnih, ali da je Aljbin Kurti osmislio takvu referendumsku proceduru koja je nemoguća i ne sprovodiva, a sa jedinim ciljem da se zadrže lažni gradonačelnici u foteljama“, navela je Srpska lista.

U saopštenju, istovremeno, podseća ambasadora Rodea da je o svim preprekama i zamkama u pomenutom procesu, bio detaljno i na vreme upoznat.

„Šta su poštovani predstavnici Kvinte učinili da dovedu do deeskalacije situacije na terenu, kao što su obećali u junu u Evropskom savetu? Šta su uradili po pitanju poštovanja Briselskog sporazuma i formiranja ZSO? Da li su povučene ilegalno prisutne parapolicijske albanske jedinice sa severa KiM? Da li su odgovarali oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu?“, upitala je Srpska lista.

„Pogon i lažne optužnice protiv Srba“

Upitala je i da je da li su međunarodni predstavnici reagovali na otimanje srpskih crkava u Vinarcu, Gornjem Strmcu i Bogorodice Hvostanske, kao i da li su zaustavili neosnovni pravni progon i držanje u kazamatima viđenih Srba?

Postavila je u saopštenju pitanja i šta su uradili po pitanju lažne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, te zabrane izbora, lekova, hrane i dinara, kao i da li su zaustavili etnički motivisane napade na Srbe širom KiM.

„Da li su pozvali da se prestane sa lažnim optužnicama za ratni zločin protiv srpskih povratnika i časnih domaćina? Da li su ikada pozvali na kažnjavanje onih koji su pucali na Badnji dan u Stefana i Miloša Stojanovića? Šta su uradili kada je srpski narod Kurti nazivao fašističkom milicijom i bez ikakvih dokaza za skupštinskom govornicom targetirao Srbe i Srpkinje?“, navodi se u saopštenju.

Dodaje i da kada su u pitanju lažni gradonačelnici da li su, kao što su govorili, ostali dosledni u zahtevima da podnesu ostavke.

„Šta su uradili da olakšaju proces opoziva? Šta su uradili sa lažnim biračkim spiskovima na kojima se dodaju Albanci? Šta su uradili po pitanju etničke ravnopravnosti u biračkim odborima? Šta su uradili po pitanju pretnji koje su upućeni Srbima koji su potpisali peticije za smenu lažnih gradonačelnika? Na kraju, šta su uradili da Srbima život učine lakšim i boljim?“, navodi Srpska lista.

„Ništa u korist Srba“

Ističe da je na sva ta pitanja odgovor „tužan i sraman – ništa u korist Srba“, ali je zato „režim u Prištini ‘kažnjen’ dobijanjem vizne liberalizacije, podizanjem nivoa saradnje sa NATO i čini se sve da dobiju članstvo u Savetu Evrope“.

„Toliko o tome koliko je iskrenosti međunarodnih predstavnika o položaju srpskog naroda na KiM koji jedinu iskrenu podršku imaju od naše države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Zato što su zaslepljeni ‘demokratijom’ režima u Prištini međunarodni predstavnici nisu spremni da uvide sve ove dokaze koji su za posledicu imali našu jasnu odluku da se ne učestvuje u igrokazima režima Aljbina Kurtija“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da po pitanju glasanja Srpska lista neće vršiti nikakav pritisak na Srbe, ali će videti koliko to Srba neki drugi njihovi miljenici mogu da uključe u ovaj proces.

(RTS)