Srpska lista: Kurti sa KiM proteruje sve srpsko

U saopštenju Srpske liste se podseća da je Velika Albanija tvorevina koja je faktički postojala samo za vreme Drugog svetskog rata, kao nacistička tvorevina, koja se prostirala na teritoriji Albanije, Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, i koja se raspala nakon 1945. godine i poraza nacizma i fašizma.

„Nažalost, ideja o Velikoj Albaniji i njenom oživljavanju nastavlja da živi u glavama esktremista, ali nažalost, i političkih lidera u Prištini koji je promovišu na institucionalnom nivou i deluju u pravcu njenog oživljavanja na terenu pred očima međunarodne zajednice“, navodi Srpska lista.

Da stvar bude još gora, ističe Srpska lista, Kurti u govoru o ovoj formaciji govori kao o naslednici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji čelni ljudi se danas nalaze pred sudom u Hagu, optuženi za počinjene zločine nad Srbima, Albancima i ostalim građanima, čime se kod srpskog naroda još izaziva neverica, strah i zabrinutost.

Dodaje se da je slično poređenje Kurti dao i za kosovsku policijsku službu, ali da pošto tada nije bilo reakcije međunarodnih predstavnika, iako smo to zahtevali, to se danas ponovilo.

Zbog toga Srpska lista zahteva da Kfor, EU, Euleks, UNMIK, predstavnici Kvinte hitno reaguju na to promovisanje nacističke tvorevine za čije vreme su stradale hiljade Srba, Albanaca, Roma i ostalih naroda, i pošalju jasnu poruku da se protivi revizionističkom pristupu istorijskih činjenica, kao i da spreče zloupotrebu institucija za promovisanje velikoalbanske ideologije koja izaziva strah, nesigurnosti i uznemirenje svih građana.

„Pozivamo i sve one koji baštine antifašističke ideje i vrednosti, nevladine organizacije, istaknute pojedince, profesore i medijske radnike da podignu glas i upitaju odgovorne iz međunarodne zajednice da li podržavaju ovakve postupke režima Aljbina Kurtija i njega lično, i da li sada stoje ponosno uz tzv. Kosovske bezbednosne snage sa kojima njihove Vlade i armije sarađuju, koje promovišu nacističke tvorevine iz prošlog veka, da li su ovo evropske vrednosti ‘najdemokratskije zemlje’ na Balkanu kako to kaže Aljbin Kurti?“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista ističe da je svako zlo koje je zadesilo Balkan, počelo sa takvim promovisanjem totalitarnih i nacionalističkih vrednosti i ćutanja poštenih i odgovornih ljudi, zbog čega pozivaju sve da reaguju i na vreme spreče da se planovi Aljbina Kurtija ostvare, jer će to doneti nesreću svim narodima na Balkanu, koji žele da žive u miru i da se posvete boljoj budućnosti svoje dece.

(RTS)


Ostavite komentar