Srbima na KiM primanja stižu u dinarima – kako će živeti, bude li Priština zabranila srpsku valutu

U srpskim sredinama gotovo da nema porodice u kojoj neko nema primanja iz budžeta Srbije. Isključivo u dinarima.

U zdravstvu, prosveti, lokalnoj samoupravi, komunalnim službama, nevladinom sektoru, u 10 opština sa srpskom većinom zaposleno je na desetine hiljada ljudi.

Na Kosovu, dinar je sve vreme, i nakon sukoba 1999 godine, sredstvo plaćanja i to preko filijala Trezora Srbije, Komercijalne, banke Poštanske štedionice i Pošte. 

Pored zaposlenih i penzionera, prihode u dinarima imaju i studenti, đaci, deca u porodicama slabijeg imovnog stanja. U grupi pogođenih biće i Albanci, sa primanjima iz institucija Vlade Srbije.

I pre saopštenja Centralne banke u Prištini o uredbi usvojenoj krajem decembra, NLB Komercijalna banka, najavila je da će do kraja januara zatvoriti filijale u srpskim sredinama.

I to se poklapa sa odlukom Prištine da se razmena valuta na Kosovu može obavljati isključivo preko institucija licenciranih od strane njene Centralne banke.

„Ono što posebno brine, nije predstavljen nikakav model koji bi značio alternativni vid plaćanja ili model kojim bi se rešio finansijski sistem, platni promet. Ovde će bez obzira na želju centralne banke, interevencija u prvom redu EU, biti od presudne važnosti kako bi se izbegle bilo kakave dalje tenzije. Naravno loše je, možda čak i implikacija loših odluka i eventualnog mogućeg kažnjavanja svih koji budu i dalje nastavili da koriste dinare“, kaže  Miodrag Milićević, analitičar.

Prošle godine, zbog zatvaranja punkta Jarinje, Srbi su mesec dana bili bez dinara. Na bankomatima su ih pretvarali u evre i podizali plate i socijalna davanja.

Mesecima traje zabrana plasmana srpske robe na ovdašnje tržište, a najava istiskivanja dinara značiće i još manje države Srbije na Kosovu i sve veće institucionalno odvajanje Srba od nje.

Ovdašnji Srbi se pitaju šta je sledeći potez vlasti u Prištini.

(RTS)


Ostavite komentar