Srbija protiv nasilja tvrdi da izveštaj ODIHR-a dokazuje izbornu krađu, traže ponavljanje izbora u Beogradu

To je rečeno na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije poslaničkih klubova Narodnog pokreta Srbije, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Srbija Centar – Srce, Zeleno levog fronta, Demokratske stranke i Ekološkog ustanka.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić tvrdi da ne postoji nijedna faza izbora u Srbiji za koju, kako kaže, nije utvrđena bar jedna neregularnost, a u najvećem broju faza bilo je više njih.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da ODIHR koristi birokratski rečnik, a ne politički, dodajući da ta misija nikada neće reći „uradite istragu“, jer se to ne govori u tim izveštajima, ali je, kako tvrdi, jasno da je sve potvrđeno što je opozicija govorila.

„Kako će se poneti Evropska komisija, to je već nešto drugo, to je izvršno telo EU. Komisija je rekla da će posle izveštaja ODIHR-a reći šta će biti sledeći korak“, rekao je Lutovac.

Smatra da je potrebno da se posle toga u Srbiji organizuje društveni pokret kojim će se, kako kaže, napraviti zajednički blok koji će se izboriti za poštene izbore.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić pozvao je predsednika Srbije da, kako kaže, „da nalog da se krene u realizaciju preporuka ODIHR-a, Crte i drugih“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice i priče o krađi izbora koje su se pojavile u javnosti nakon izbora održanih u Srbiji 17. decembra prošle godine.

(RTS)


Ostavite komentar