„Srbija protiv nasilja“ osamnaesti put u Beogradu – tema protesta obrazovanje i vladavina prava

Građani se večeras u Beogradu od 19.00 okupljaju osamnaesti put na protestu „Srbija protiv nasilja“, koji organizuje deo opozicije.

Protest će početi ispred Skupštine Srbije, odakle će okupljeni, prema najavi organizatora, krenuti u protestnu šetnju ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana da Trga Slavija, potom do sedišta ministarstava prosvete i pravde u Nemanjinoj, gde će protest biti završen.

Zahtevi protesta

Od ranije poznati zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Do sada održano 17 protesta

Prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.

Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most.

Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a.

Tokom petog protesta, 3. juna, učesnici su posle šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.

Šesti protest, održan 9. juna, završen je pošto su posle okupljanja i šetnje učesnici napravili prsten oko zgrade Vlade Srbije.

Protest je sedmi put u Beogradu održan 17. juna. Učesnici su posle okupljanja ispred Doma Narodne skupštine i šetnje Ulicom kneza Miloša, blokirali auto-put kod Mostarske petlje i Autokomande. Protesti su istog dana održani u još tri grada – Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Osmi protest održan je 24. juna. Građani, koji su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, krenuli su u protestnu šetnju do Autokomande, gde su do 21 čas blokirali auto-put.

U petak, 30. juna, u okviru protesta, održana je blokada – blokirani su auto-putevi u Novom Sadu i kod Centra „Sava“ u Beogradu.

Deveti protest „Srbija protiv nasilja“ održan je prvog jula u Beogradu, ali i u više gradova širom zemlje – Zrenjaninu, Smederevu, Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, Jagodini, Leskovcu… Zbog kiše, protest je odložen u Nišu. U prestonici, demonstranti su šetali do zgrade Televizije Pink, gde su protestovali zbog, kako su naveli, uzurpiranja nacionalne frekvencije i puštanja rijaliti programa koji promovišu nasilje.

Građani su se deseti put okupili u Beogradu 8. jula, kada su održali protestnu šetnju do sedišta Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Jedanaesti protest održan je 15. jula, kada je još jednom bio blokiran auto-put kod Mostarske petlje.

Građani su, tokom dvanaestog protesta, ponovo došli do zgrade Radio-televizije Srbije, kada je student Dimitrije Dimić, koji je danima štrajkovao glađu na Andrićevom vencu, prekinuo štrajk.

U subotu 29. jula protest „Srbija protiv nasilja“ održan je trinaesti put, a učesnici su posle okupljanja ispred Skupštine Srbije prošetali do Republičkog javnog tužilaštva.

Tokom četrnaestog protesta, održanog 5. avgusta, demonstranti su od Narodne skupštine, ulicom Kneza Miloša išli do mosta Gazele, koji su blokirali.

Petnaesti protest održan je 12. avgusta, a učesnici su prošetali do Vlade Srbije.

Tema šesnaestog protesta, održanog 19. avgusta, bila je prosveta, a učesnici protesta su prošetali do Ministarstva prosvete i Predsedništva Srbije.

Sedamnaesti put, građani su se okupili prošle subote, kada su ponovo prošetali do zgrade RTS-a i sedišta REM-a.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike