Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik – centralna manifestacija u Nišu

Centralnoj manifestaciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović premijer Srpske Radovan Višković, kao i brojni drugi predstavnici.

U sklopu obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Beogradu se održava manifestacija „Dan tradicije“.

Preletom sa zastavom helikoptera „superpuma“ i H-145 Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležilo je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine obeležen je u Bijeljini.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“. Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – „trobojku“.

Na ulicama Niša okačene su zastave Srbije.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike