Srbi na KiM zabrinuti posle najave Prištine o ukidanju plaćanja dinarima

Srpski žitelji i zaposleni u instucijama Vlade Srbije na KiM strahuju da će odluka Centralne banke u Prištini uticati na njihovu egzistenciju.

„Ovo znači još jedan pritisak na Srbe, narod je zbunjen, kako će primati svoje plate, da li treba odlaziti negde na nekih 120 kilometara najbližem gradu u centralnoj Srbiji da bi primili platu. Ali, kako će penzioneri primati svoje penzije. To su oni najugroženiji koji penzije primaju na kućnu adresu, koju poštari donose“, upozorava predsednik Asocijacije srpskih privrednika iz Gračanice Saša Sekulić.

Srpska lista: Kurti bi da ukine život Srba na Kosovu i Metohiji

Odluka režima Aljbina Kurtija da od 1. februara ukine upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji je u stvari odluka da se Srbi proteraju sa ovih prostora bez upotrebe oružja, navodi se u saopštenju Srpske liste.

„Nakon svih oblika institucionalnog nasilja koji su korišćeni protiv srpskog naroda od strane Kurtijevog autoritarnog režima, i koji nije uspeo da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije, sada se odlučio da zabrani dinar na Kosovu i Metohiji i na taj način najdirektnije ugrozi fizički opstanak srpskog naroda“, dodaje se u saopštenju.

Ako se ima na umu da desetine hiljada Srba živi i opstaje na Kosmetu i da sve srpske institucije funkcionišu zahvaljujući finansijskim davanjima naše države Srbije, onda se može zamisliti šta bi se desilo sa našim narodom ako bi se dinar ukinuo, dakle Kurti bi da ukine život Srba na Kosovu i Metohiji, poručuju iz Srpske liste.

„Imajući u vidu koliko je opasna ova odluka, njena primena bi izazvala klasično etničko čišćenja Srba i nealbanaca sa ovih prostora. Ovo mora biti alarm međunarodnim predstavnicima da najhitnije reaguju i zaustave Kurtijevo ludilo pre nego bude prekasno. Nije vreme za anemične poruke koje se u Prištini shvataju kao saglasnost, već za odlučnu reakciju koja će zaštiti srpski narod od ovog zuluma“, zaključuje se u saopštenju.

Centralna banka u Prištini saopštila je u sredu da će od prvog februara evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji.

U srpskim sredinama na Kosovu dinar je sve vreme, i nakon sukoba 1999 godine, sredstvo plaćanja i to preko filijala Trezora Republike Srbije, Komercijalne banke, banke „Poštanska štedionica“ i Pošte.

(RTS)


Ostavite komentar