Srbi i dalje protestuju na severu KiM, Priština odbija da ispuni zahteve međunarodne zajednice

Ni dve nedelje od zauzimanja opština na KiM nema vidljivog napretka situacije: Srbi su na barikadama – Priština ne ispunjava zahteve međunarodne zajednice.

„Mi smo rešeni za mir i za deeskalaciju ovih sukoba ali kao što vidite škole su nam ograđene žicom, naša deca, naši maturanti su na ulici u ovako vanrednim okolnostima prolsavili svoje veče, svoj maturski dan. Danas je vikend ali u velikom broju građani su se okupili da mirno, demokratski iskažu svoje nezadovoljstvo jednostranim akcijama Prištine“, rekao je Dragiša Milović, bivši predsednik Opštine Zvečan.

Dodatne pritiske na Aljbina Kuritja i konačno ispunjavanje svega što je dogovoreno očekuje i Beograd.

„Očekujemo veliku diplomatsku aktivnost, a pre svega nadam se da će se završiti taj pritisak na Kuritija, odnosno da će se stabilizovati situacija na KiM jer bez toga nema mira i stabilnosti i kad već pričamo o svemu tome meni je žao da u svim ovim političkim dešavanjima i unutar zemlje i pokušaju zloupotrebe ove tragedije u političke svrhe niko se ne bavi pitanjem Kosova“, naveo je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

„Obaveza Vlade Kosova je da ispoštuje sporazum onako kako je dogovoreno. Jedino upravljački tim sastavljen od Srba sa KiM može da predlaže nacrt statuta Zajednice srpskih opština“, naveo je Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce.

U međuvremenu, govoreći na proslavi dana Prizrenske lige, udruženja za odbranu prava albanskog naroda, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da će očuvati njene tekovine.

„Lojalni Ligi, možemo napredovati na našem putu ka političkom jačanju naših država, zajedno sa našim američkim i evropskim saveznicima“, naveo je Aljbin Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM odgovara: Kurtija treba da inspiriše Rezolucija 1244, a ne Prizrenska liga.

„Rezolucija 1244, koja je takođe doneta na današnji dan, jeste obavezujući međunarodno-pravni dokument koji se tiče Kosova i Metohije i, ako je već ljubitelj godišnjica i istorije, Kurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu Saveta bezbednosti UN“, naveo je Petković.

Srbi i dvanaesti dan protestuju ispred opštinskih zgrada u tri severne opštine i traže povlačenje albanskih gradonačelnika i specijalne policije i oslobađanje uhapšenih Srba.

(RTS)