Srbi bojkotovali referendum o smeni gradonačelnika, u Zvečanu niko nije glasao

Iako direktno utiče na njihov život, Srbi na severu bojkotovali su današnji proces. Na preporuku i poziv Srpske liste, koja je prvobitno podržala peticiju građana za smenu predsednika.

Peticija je uspela, a da bi i smena uspela trebalo je da glasa 50 odsto plus jedan upisanih birača. Međutim, iz Srpske liste su ukazali da je više od 45.000 nerealan broj birača, jer je, uz torturu vlasti u Prištini, došlo do iseljavanja mnogih Srba sa severa.

Druga primedba je što se glasanje prati kamerama, mimo zakona i dosadašnje izborne prakse na Kosovu i Metohiji.

“Veliki problem je što su kutije za glasanje okrenute, ajde da kažem, naopačke – tako da kamere koje snimaju celu prostoriju bukvalno mogu da snime čoveka i kako glasa i za koga glasa“, rekao je Dušan Radaković iz „Demokratije na delu“.

Politikolog Ognjen Gogić ističe da su biračka mesta izgledala kao policijski punktovi na kojima čovek treba da da neku izjavu, da bude saslušan, pre nego da glasa i ostvari svoje demokratsko pravo.

Nakon izuzetno malog broja izašlih na birališta aktuelni predsednici opština albanske nacionalnosti ostaće na pozicijama još najmanje 12 meseci, jer njihov opoziv u tom periodu nije moguć.

Izabrani su prošle godine, uz podršku tek nekoliko procenata, uglavnom albanskih birača. Rukovode opštinama u kojima Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Birališta obišli predstavnici međunarodne zajednice

Birališta su danas obilazili i predstavnici međunarodne zajednice.

„Nisam u poziciji da komentarišem ono što sam video, to će biti saopšteno kolektivno krajem dana. Važno je za nas da steknemo mišljenje o tome kako stvari stoje“, rekao je francuski ambasador u Prištini Olivije Gero.

I nakon današnjeg procesa Srbi na severu i vlada u Prištini ostaće na suprotnim stranama.

„To pre svega zavisi od ponašanja gradonačelnika.Oni ovo mogu da shvate kao novo ohrabrenje da se ponašaju kako što su se dosad ponašali, a to je da uopšte ne vode računa o interesima i stavovima lokalnog stanovništva nad kojim zapravo upravljaju u tim opštinama“, rekao je Gogić.

Institucionalna kriza od 2022. godine

Institucionalna kriza na severu traje od kraja 2022. godine. I pre toga Priština je krenula da na severu raspoređuje specijalne jedinice policije, Srbi su izašli iz svih tela pod patronatom vlade u Prištini.

Mimo njihove saglasnosti izabrani su Albanci za predsednike opština, došlo je do sukoba sa vojnicima Kfora, ali i do oružanog sukoba u kojem je bilo žrtava.

(RTS)