Španski Kongres usvojio zakon o amnestiji katalonskih separatista

Zakon će stupiti na snagu kada bude objavljen sutra u Službenom glasniku.

Sudovi će imati do dva meseca da primene zakon koji će poništiti pravne evidencije o stotinama funkcionera i aktivista koji su se zalagali za nezavisnost španskog regiona Katalonije od 2011. godine. 

Očekuje se da će na osnovu toga zakona biti ukinut nalog za hapšenje lidera Zajedno za Kataloniju (Junts) Karlesa Pudždemona koji je pobegao u Belgiju nakon što je predvodio održavanje referenduma za nezavisnost Katalonije 2017. godine.

Zakon o amnestiji katalonskih separatista izazvao je velike proteste u poslednjih nekoliko meseci, a opozicija planira da ospori taj zakon pred sudom.

U istraživanju lista Mundo u martu, 62 odsto ispitanika širom Španije odbilo je da podrži amnestiju, a u regionu Katalonije 48 odsto anketiranih podržalo je amnestiju.

Sančez je prošle godine predložio donošenje zakona o amnestiji u zamenu za dobijanje podrške u parlamentu od dve katalonske separatističke stranke – Zajedno za Kataloniju (Junts) i Republikanske levice Katalonije (ERC) da bi dobio drugi premijerski mandat nakon izbora prošle godine.

Sančez je tvrdio da će amnestija doneti pomirenje sa Katalonijom sedam godina nakon što je u tom španskom regionu održan nezakoniti referendum o jednostranom proglašenju nezavisnosti, što je izazvalo najveću političku krizu u Španiji za više od 30 godina. 

Sančezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) pobedila je na regionalnim izborima u Kataloniji koji su održani 12. maja, čime su separatisti izgubili svoju dugogodišnju većinu u regionalnom parlamentu sa sedištem u Barseloni.

(RTS)