Šolc: Razgovori Vučića i Kurtija nisu propali, spremni da sprovedu dogovoreno

Olaf Šolc je, na pres-konferenciji nakon Samita EU, govorio o jučerašnjim razgovorima o Kosovu i Metohiji u Briselu.

„Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mere iz dokumenata koje smo izradili, Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanje ZSO. To je jasno rečeno i to je važan korak“, rekao je Šolc.

Na pitanje kako ocenjuje situaciju nakon, kako je rekao novinar, „jučerašnjih propalih razgovora“ sa Vučićem i Kurtijem i toga što je Evropski savet naveo u zaključcima da žali zbog nedostatka primene sporazuma, Šolc je odgovorio da ne deli tu procenu.

„U ovoj zaista tužnoj situaciji mogli smo da postignemo napredak, tako da ne delim vašu procenu. Mislim da ako napravimo političku procenu, možete se saglasiti sa mojom procenom“, rekao je Šolc.

Dodao je da je važno da su ovi koraci sada preduzeti i da svi koji imaju političku odgovornost na terenu iznađu snage da se pripreme za budućnost.

„Ovo nije nešto gde može da se govori ko ima najviše poena, već kako možemo da izgradimo budućnost za građane na Kosovu i Srbiji i mirnu perspektivu za njih. I Kosovo i Srbija žele u EU, a za to moraju da postanu najbolji susedi“, rekao je Šolc i dodao da se to može dogoditi samo ako lideri to odrede kao prioritet.

(RTS)


Ostavite komentar