Smajlović: Rezolucija o Srebrenici znači da smo prisiljeni na autocenzuru

Ljiljana Smajlović je u Dnevniku RTS-a, povodom sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici, ukazala da je rezolucija pripremana osam meseci krišom, ne samo od Srbije, nego krišom i od trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine.

„Ovde je šef misije Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama vodio podzemnu akciju. On je osam meseci krio od svoje vlasti, odnosno od jednog dela svoje vlasti da to radi. To je već kršenje Dejtona, ali nije to samo u Bosni kršenje Dejtona, to bi bilo kršenje ustava u svakoj zemlji na svetu“, objašnjava Smajlović.

Smatra da se nedovoljno govori o činjenici da u toj rezoluciji piše da se mora osuditi svako poricanje činjenica koje su utvrđene u sudovima.

„To bi značilo da smo prisiljeni na autocenzuru u kojoj više ne bismo smeli da kažemo – Haški tribunal je bio tribunal koji je delio visoko selektivnu pravdu, koji je sve srpske zločine proglasio za namerne, planske i organizovane i svaki zločin nad Srbima za slučajan i pojedinačni. Mi više ne bismo smeli da osporavamo ni jednu činjenicu iz tih presuda koje su pune pravnih i drugih rupa“, dodaje Smajlović.

Što se tiče crnogorskih amandmana, ocenjuje da je suština da su oni samo bili način da se pruži dodatan izgovor još nekome ko bi prihvatio da bude ili sponzor ili da glasa „za“.

Zapad šalje poruku da je Nemačka najvažnija zemlja u Evropi

Zapad, prema njenoj oceni, šalje poruku da je Nemačka najvažnija zemlja u Evropi.

„Nije samo nepristojno to što je Nemačka ovde izvršila genocide u dva svetska rata nad Srbima, nego je Nemačka iskoristila naše građanske ratove devedesetih da ponovo počne da nameće, da učestvuje u nametanju rešenja drugim državama silom“, podseća Smajlović.

Šta bi se promenilo ako Kina glasa “protiv“

Upitana šta će biti drugačije ukoliko Kina glasa protiv ove rezolucije, objašnjava da postoji mnogo zemalja u svetu, pogotovo u Aziji i Africi, koje cene svoje odnose sa Pekingom.

“Pretpostavljam da glasanje Kine, koja se obično uzdržava kad nije neki konkretan kineski interes u pitanju, može da utiče na glasanje drugih država, a može da utiče naravno i na naše buduće odnose sa drugim državama“, smatra Smajlović.

(RTS)