Širenje saradnje Srbije i Kazahstana

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što od 2019. godine i Kazahstan ima ambasadu u Srbiji, koja značajno doprinosi približavanju dveju zemalja, saopštila je predsednikova pres služba.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na podršci prijateljskog Kazahstana očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i time pokazanoj privrženosti načelima međunarodnog prava. 

Sagovornici su razgovarali i o saradnji u domenu investicija, energetike, odbrane i namenske industrije, poljoprivrede, turizma i drugih oblasti od obostranog interesa. 

Ministar Nurtleu je rekao da je Srbija blizak partner Kazahstanu, ali da još ima neiskorišćenih mogućnosti za saradnju u različitim oblastima. 

Predsednik Vučić je, takođe, prihvatio poziv da poseti Kazahstan, koji mu je uputio predsednik Kasim Žomart Tokajev. 

Dvojica sagovornika su razmotrili i različita globalna pitanja, dodaje se u saopštenju.

„Srbija je pouzdan partner i prijatelj Kazahstana na Balkanu“

Iako diplomatski odnosi Srbije i Kazahstana traju gotovo tri decenije, prvi put je u bilateralnoj poseti Beogradu šef diplomatije nekadašnje sovjetske republike. Zato ministar Ivica Dačić dolazak kazahstanskog kolege ocenjuje kao istorijski.

„Moram da izrazim veliku zahvalnost i zadovoljstvo što Kazahstan veoma dobro razume poziciju Srbije kada je reč o najtežim pitanjima za nacionalne interese, da poštuje naš teritorijalni integritet i suverenitet, nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i imamo uveravanja sa njihove strane da će tu politiku da zadrži u narednom periodu“, rekao je Dačić.

„Srbija je pouzdan partner i prijatelj Kazahstana na Balkanu i ugledna članica međunarodne zajednice. Poslovica mudrog srpskog naroda kaže da prijateljstvo dalekih zemalja širi planetu zemlju“, rekoa je Murat Nurtleu.

A dve države šire oblasti saradnje. Od kulture i sporta, preko poljoprovrede do vojno-tehničke saradnje. Domaćin i gost vide prostor za uvećanje trgovinske razmene.

A dve države šire oblasti saradnje. Od kulture i sporta, preko poljoprovrede do vojno-tehničke saradnje. Domaćin i gost vide prostor za uvećanje trgovinske razmene.

„Tokom 2022. trgovinski promet naših zemalja iznosio je 74 miliona dolara. A u prvih devet meseci ove godine, obim bilateralne trgovine povećan je za 45 posto“, rekao je Murat Nurtleu.

(RTS)


Ostavite komentar