Serija kriza, mnoštvo sukoba i novi Hladni rat – kako upravljati promenama u međunarodnim odnosima

Od Antike naučnici pokušavaju da reše jedan od najvećih matematičkih problema – kvadraturu kruga. Jednako komplikovani su i današnji međunarodni odnosi.

Analitičari jednoglasni u oceni o uzrocima – narušena ravnoteža snaga između velikih igrača, gubitak poverenja, oružani sukobi, tenzije unutar zemalja.

„Nesumnjivo je da danas, upravo u ovom trenutku prisustvujemo velikoj novoj podeli karata na globalnoj sceni i neki to dočekuju sa nevericom, drugi sa nadom, ali svi sa velikom zebnjom ako i ne i sa strahom“, ocenjuje dekan Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković.

Signal za početak nove podele karata pojedini vide u bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

„To nije bio početak kraja, to je bio sam početak jednog novog sistema. Svedočimo seriji kriza, mnoštvu sukoba koji imaju potencijal da prerastu u veliki megakonflikt. Rekao bih da se sada nalazimo u drugom Hladnom ratu. Pravila su ista ali su igrači drugačiji, mnogo je više učesnika nego u prvom“, ističe Ričard Sakva sa Univerziteta u Kentu, u velikoj Britaniji.

Da se posledice otklone, poručuju učesnici, ključni su dijalog i diplomatija. A ključno pitanje – ko može sukobljene strane da dovede za zajednički sto.

„Jasno je da su Ujedinjene nacije slabe, da nisu uspele da pruže okvir za stabilniji mir. Evropska unija ne može da bude ta sila jer u njenom okviru ima više država koje deluju za svoj račun. Sjedinjene Države su izgubile kredibilitet kao neutralan posrednik. Smatram da je Kina ta koja bi snažnim zalaganjem za mir mogla da bude pokretač stvaranja novog multipolarnog poretka“, smatra Paolo Selari sa Univerziteta Sapijenca u Rimu.

I u tom poretku pozicija Srbije je jasna, poručuje ministar spoljnih poslova. Uz evropski put, kaže Marko Đurić, nastaviće da jača saradnju sa državama iz svih delova sveta.

„Republika Srbija vodi nezavisnu i samostalnu politiku zasnovanu na očuvanju nacionalnih i državnih interesa i uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, stoga nećemo odustati od zalaganja za univerzalno važenje temeljnih principa povelje UN, bez obzira što i sami još uvek trpimo posledice ovakve selektivne primene“, poručuje šef srpske diplomatije.

O izazovima savremenog sveta, rešavanju sukoba, saradnji, učesnici konferencije iz više od 10 zemalja polemisaće u Beogradu i sutra.

(RTS)