Sednica Skupštine o bezbednosnoj situaciji – o funkcionisanju sistema i masovnim ubistvima, nasilju, mitingu i protestima

Pored Vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, poslanici raspravljaju i o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Na dnevnom redu je i predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, koji je podneo poslanik Radomir Lazović, kao Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Rasprava o bezbednosnoj situaciji je počela 18. i nastavljena 19. maja, a Vladin izveštaj predstavila je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će u narednom periodu 12.368 policijskih službenika obezbeđivati 1.832 škole u Srbiji, kako državne, tako i privatne.

Dodala je da je počeo sa radom elektronski sistem prijave nasilja nad decom na platformi „Čuvam te“.

Takođe, Brnabićeva je navela da će Vlada razoružati Srbiju i da će 90 odsto dozvola za oružje biti povučeno.

Premijerka je istakla da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, kao i očekivanjima od njih i dokle se stigli sa njihovom implementacijom.

(RTS)


Ostavite komentar