Savet bezbednosti raspravlja o stanju na KiM; Šefica UNMIK-a upozorila na posledice jednostranih poteza

Situacija na Kosovu i Metohiji tema je vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je na zahtev Srbije zakazana za 21 čas.

Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji je, govoreći o odluci Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM, rekao da će o tome govoriti u Savetu bezbednosti UN i da će neke od kvalifikacija izgovoriti prvi put.

„Ja moram da govorim o tome, i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti“, rekao je Vučić.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN.

U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice SB UN.

Navodi se da je na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

„Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“, piše u zahtevu Srbije.

(RTS)


Ostavite komentar