Šapić: Budžet grada izdržava sve mere, u centru moje politike je briga o ljudima

Govoreći o vremenskim nepogodama i superćelijskim olujama koje su u proteklom periodu pogodili i prestonicu, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da treba da zahvalimo bogu kako smo prošli, s obzirom na to šta se sve dešava po svetu i Evropi.

„Imali smo jednu objektivno ozbiljnu oluju. Ne bi bilo fer da kukamo s obzirom na materijalnu štetu u regionu i Evropi. Bićemo spremni za svaku sledeću oluju u odnosu na kapacitete koje imamo. Neću da pričam bajke ljudima kao ‘nemojte da brinete, hvataćemo kišu u letu’ i bićemo u stanju da uradimo ono što ne mogu da urade najbogatije zemlje sveta. To ne, ali verujte da su naši ljudi stalno na terenu. Mi smo kada se desila ta koja je čupala drveće, u roku od nekih 48 sati raščistili sve ulice“, rekao je Šapić gostujući u Beogradskoj hronici.

Govoreći o radnoj snazi, naveo je da se sve teže nalaze oni koji bi radili fizičke poslove, od vozača autobusa preko radnika na gradilištima.

„Vidite da sve više uvozimo stranu radnu snagu. Mi u GSP-u još nemamo strance, ali stranaca ima dosta kod privatnih prevoznika, pa kad im GPS zablokira ne znaju put. Ulazimo u ozbiljne probleme i kad bismo sutra napravili 30 novih vrtića, ne bismo imali ljude koji bi u njima radili“, naveo je Šapić.

Od septembra državni vrtići biće besplatni, a samim tim su veće subvencije i za one čija deca idu u privatne vrtiće. Takođe, i udžbenici će biti besplatni, prevoz je jeftiniji. Šapić podseća da je bio najavio da će u centru politike koju vodi biti briga o ljudima.

Na pitanje može li budžet grada da izdrži sve te mere, Šapić je rekao da izdržava.

„Vidite da izdržava. Je l’ se desilo nešto? Je l’ ste čuli da negde nekome nije isplaćena plata u gradskom sektoru? Treba da izdrži još tri meseca, pa dolazi novi budžet. Mi sad radimo rebalans budžeta u septembru, opet preraspoređujemo sredstva, i pravimo novi raspored do kraja godine… Znači, prošlu godinu smo zatvorili, zatvorićemo ovu godinu, zatvorićemo i sledeću, i pokušaćemo sa još više mera koje će da idu u pravcu brige o ljudima, zato što mislim da je servis koji grad treba da pruža jednako važan kao i veliki infrastrukturni projekti koji se rade“, rekao je Šapić.

Celo gostovanje Aleksandra Šapića u Beogradskoj hronici pogledajte u videu na početku teksta.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike