Samit Brdo-Brioni održan u Skoplju; Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

Svečani doček na 12. Samitu Brdo-Brioni počeo je nešto pre 11 časova. Pojedini lideri stigli su još sinoć u Skoplje, na večeru koju je organizovao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas.

Vučić se, po dolasku, zahvalio na srdačnom dočeku, ističući da će tokom ovog skupa sa sagovornicima iz regiona razgovarati o nekim od ključnih principa regionalne saradnje, održivog razvoja, klimatskih promena, ali i politike proširenja EU, kao strateške tačke daljih odnosa unutar evropskog kontinenta.

„Jedna od bitnijih tema biće i nastavak sveobuhvatnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, koje će zadržati mlade ljude na ovim prostorima, čime će se dodatno osigurati prosperitet, stabilnost i napredak cele Evrope“, napisao je Vučić na Instagramu.

Istakao je da Srbija, kao i uvek, ostaje dosledna u iskrenom zalaganju za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja, razumevanja i poštovanja, što je i pokazala kroz brojne inicijative koje otvaraju velike mogućnosti za čvrstu saradnju zemalja u regionu, na dobrobit svih koji žive na Zapadnom Balkanu.

Uoči današnjeg samita, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao je bilateralne sastanke sa liderima iz regiona, koje je sinoć ugostio na neformalnoj večeri.

Večeri su prisustvovali predsednik Crne Gore Jakov Milatović, potom srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, ali i kodomaćini ove inicijative – predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je entuzijasta po pitanju članstva Crne Gore u EU, dodajući da bi učlanjenje Crne Gore pokazalo da je proširenje živo i da se zaista dešava, te da ne postoji samo na konferencijama.

„Entuzijasti jesmo i mislim da ne treba da prestanemo da budemo, kada je u pitanju EU“, rekao je Milatović.

Za ulazak zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju podjednako je važno zatvaranje bilateralnih pitanja i sprovođenje neophodnih reformi, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Postoje otvorena pitanja, kao što je pitanje Kosova i Srbije, koja nisu međusobno priznata. Ali to je paralelan proces i dobro je da postoji dijalog da se to reši. Najgore je kada se prekinu telefonske linije i komunikacije, jer to praktično znači ‘smrt za dijalog’, rekao je Milanović.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da su razgovori protekao u mirnoj i dobroj atmosferi, bez otvaranja krupnih pitanja.

„Organizatori su krenuli sa dobrim polaznim tačkama, a to je da ne razgovaramo o stvarima o kojima se ne slažemo, bilo da je reč o regionalnim ili nekim našim unutrašnjim pitanjima“, rekla je Cvijanović u izjavi za RTRS.

Ističe da je dobra atmosfera doprinela da se dođe i do nekih zajedničkih zaključaka.

„Ti zaključci su i poruka, koja se šalje Evropskoj uniji. Pojedine članice su tražile da se to oroči i stavi konkretan rok, a neki su bili nezadovoljni rokom 2030. godina, koja je ispostavljena pre nekoliko dana od zvaničnika EU“, navela je Cvijanović.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je istakao da je u vezi sa ovim pitanjem članstvo Severne Makedonije u EU primer neravnoteže tradicionalnih kriterijuma i bilateralnih pitanja sa susedima.

„U poslednje tri godine imamo ozbiljan disbalans u tom smislu, jer bilateralni problem sa Bugarskom u potpunosti pokriva tradicionalnu evropsku agendu za pristupanje i nadamo se da će se to uskoro promeniti, rekao je Pendarovski.

Slovenačka predsednica Pirc-Mušar, koja je zajedno sa Milanovićem kopredsedavajuća ovog procesa, ne smatra da bi bilateralni problemi trebalo da budu razlog odugovlačenja procesa evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Inicijativa Proces Brdo-Brioni nastala je 2010. godine na ideju tadašnjih premijera Hrvatske i Slovenije, koji su nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži želeli da budu, kako su tada rekli, dobar primer državama u regionu da na miran način rešavaju sporove i otvorena pitanja, ali i da im pomognu u procesu evropskih integracija.

I upravo je dalji proces evropskih integracija bio u fokusu današnjeg samita.

To je bio poslednji regionalni skup pred nastavak dijaloga u Briselu, koji je zakazan za 14. septembar, gde će se sastati Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

Kurti, inače, nije bio u Skoplju, a Prištinu je predstavljala predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike