Redovi ispred šaltera u srpskim sredinama na KiM, južno od Ibra dinara nema od početka meseca

Redovi ispred filijala Pošte i Poštanske štedionice u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Obavešteni su korisnici socijalne pomoći i dečijih dodataka da su im dinari uplaćeni i došli do šaltera i bankomata. Ostalo je da su dobili informaciju o uplati ali većina nije dobila i dinare.

Dok je u severnom delu Kosovske Mitrovice moglo podići najviše do 10.000 dinara, u sredinama centralnog Kosova dinara nema danima.

U dva pokušaja centralne vlasti u Prištini sprečile su ulaz dinara na KiM, preko ovlašćene kompanije za prenos dragocenosti i novca.

U Pošti i Poštanskoj štedionici u srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema od 1. februara.

Stoga je advokat Vasilije Arsić u lično ime, a radi zaštite prava Srba, podneo zahtev ustavnom sudu u Prištini za ocenu ustavnosti uredbe o evru kao jedinoj valuti u fiskalnom sistemu i platnom prometu na Kosovu i Metohiji.

Podnosilac zahteva Vasilije Arsić smatra da je taj član protivzakonit, jer prištinska centralna banka nema prava da donosi takvu vsrtu odluke.

„Ustavom Kosova je definisano da se upotreba valute, odnosno platni promet uređuje zakonom a ne uredbom. Na Kosovu još ne postoji zakon koji uređuje i reguliše koja je valuta u prometu a iz ranijih uredbi UNMIK-a koje su još uvek na snazi, dinar je u opticaju kao zakonita valuta. Član uredbe CBK protivzakonit i protivan Ustavu. Zato tražim ocenu suda da uredbu proglasi ništavnom i član uredbe stavi van snage i da se nastavi sa upotrebom dinara u platnom prometu“, navodi Arsić.

Dodaje da očekuje da ustavni sud njegov zahtev razmatra u najkraćem roku, zato što je to goruće pitanje i jer se radi o ineterseima velike zajednice na KiM, koja je ugrožena uredbom.

U zahtevu je istakao da su uredbom ugrožena prava na imovinu, na život, na dostojanstvo, te da su Srbima, kojima i on pripada, ugrožena osnovna prava zagarantovana ustavom.

Na odluku centralne banke negativno su reagovali Srbi na KiM, predstavnici vlasti u Beogradu, zvaničnici međunarodne zajednice, zahtevajući ukidanje uredbe ili prolongiranje njenog sprovođenja.

(RTS)


Ostavite komentar