Reakcije zvaničnika na govor predsednika Vučića na sednici SB UN

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je predsednik Aleksandar Vučić u svom govoru na sednici Saveta bezbednosti UN jasno optužio premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija za zločine protiv čovečnosti, kao i da stvara nepodnošljive uslove za život Srba na KiM.

„Zbog toga je Vučić pet puta ponovio definiciju da Kurti namerno sistemski stvara nepodnošljive uslove života za Srbe na KiM i da je njegov jedini cilj da očisti područje KiM od Srba“, rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Prema njenim rečima, Kurti je ukidanjem dinara imao za cilj da ostavi Srbe bez uslova za život.

„Kada se bude analizirao govor, videće se da je Vučić predstavio slučaj da se Kurti optuži za zločin protiv čovečnosti, da izaziva nepopravljivu štetu i kreira nepodnošljive uslove života kako bi se Srbi proterali sa KiM“, ukazala je Brnabićeva.

Navela je i da je Vučić tokom govora napomenuo da je bilo 470 napada na Srbe i na njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve na KiM.

„Svako ko sada pogleda Vučićev govor, a bavi se međunarodnim javnim pravom može da kaže da imamo čist i nesporan zločin protiv čovečnosti sa svim ispunjenim kriterijumima“, rekla je Brnabićeva.

Dačić: Vučić upoznao ceo svet sa nepodnošljivim položajem srpskog naroda na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je predsednik Vučić pokazao državnički pristup u zaštiti nacionalnih i državnih interesa tokom svog izlaganja na hitnoj sednici Saveta bezbednosti.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je pokazao državnički pristup u zaštiti nacionalnih i državnih interesa Srbije i srpskog naroda u celini. U svom izlaganju na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na briljantan način upoznao je ceo svet sa nepodnošljivim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji izazvanim od strane zločinačkog režima Aljbina Kurtija“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Svima je pokazao, dodaje Dačić, da je Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti.

„Zato je od istorijskog značaja večerašnji nastup predsednika Vučića, a na međunarodnoj zajednici je odgovornost da zaustavi Kurtija i obezbedi sprovođenje Rezolucije SB 1244 i Briselskog sporazuma“, zaključio je Dačić.

Gojković: Nastup Vučića u UN najbolji pokazatelj odgovorne državne politke

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je da nastup predsednika Vučića u Ujedinjenim nacijama predstavlja najbolji pokazatelj i potvrdu odgovorne državne politike koju predsednik vodi u cilju zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Predsednik je argumentovano pokazao svetskoj javnosti kako je nezakonita i jednostrana odluka Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa samo jedna u nizu planiranih i sistematskih mera u cilju stvaranja nepodnošljivih uslova za Srbe na Kosovu i Metohiji, te dovodi u pitanje fizički opstanak Srba u južnoj pokrajini“, navela je Gojkovićeva, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je dodala, takođe je važno da su se čule reči predsednika i da je svakodnevno i sitematski na meti i privatna svojina Srpske pravoslavne crkve, kao i da Priština ne vraća imovinu manastiru Dečani, te da je na delu i uništavanje srpskih grobalja i spomenika kulture, koji svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji.

„Predsednik Vučić jasno je pokazao da sa jedne strane postoji Priština koja sprovodi sistematske napade na srpsku populaciju stvarajući nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu i Metohiju, dok je Srbija konstruktivan međunarodni akter i vodi politiku koja se zasniva na nastojanju da bude oslonac stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, navela je Gojkovićeva.

Ocenila je kao važno što se u UN čuo glas i stav Srbije i istina o tome koliko su teški uslovi u kojima živi srpski narod sa ciljem progona Srba sa Kosova i Metohije i etničkog čišćenja, kao i da se radi o zločinu protiv čovečnosti.

(RTS)


Ostavite komentar