Reagovanja posle usvajanja rezolucije o Srebrenici

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o Srebrenici što je izazvalo brojna reagovanja u Srbiji.

Nad Srbijom je danas učinjen zločin, našem narodu je zalepljena etiketa koju ne zaslužuje i to je uradio moderan svet kome su usta puna demokratije i razvoja, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

„Dvadeseti vek će u istoriji čovečanstva ostati ubeležen kao vek užasnih ratova, koji je završen sa za nas posebno bolnim devedesetim godinama. U 21. veku, umesto da su ratovi prošlost, mi živimo neke nove, prave, ali i diplomatske. Zato ne uspevamo da zalečimo bolne rane sa kojima svet nastavlja da se poigrava. Otvaranje tih rana je nekome bilo politički potrebno i to je najveće licemerje međunarodnog javnog prava u modernoj istoriji!“, objavio je Mali na Instagramu.

Kako je naveo, na nama je da nastavimo da se sa pijetetom sećamo i žalimo zbog žrtava svakog rata i da nastavimo da budemo ponosni na predsednika Aleksandra Vučića koji je dostojanstveno danas u Njujorku na najvišem nivou odgovorio na jako težak izazov.

„Ponosni smo na Srbiju, na njega, na snagu i kredibilitet koje smo pokazali. Ponosni smo jer je celom svetu rekao istinu i jer se nije plašio onih mnogo većih od nas. Ponosni smo jer im je ukazao na njihovo licemerje, na milione srpskih žrtava u svetskim ratovima, na njihove zločine koji nisu nikada okarekterisani kao genocid. Hvala svim prijateljskim zemljama koje su razumele šta je govorio, a nadam se da će oni koji su glasali “za” taj stav ubuduće pođednako prema svima da primenjuju. U suprotnom, kuda ide ovaj svet?“, naglasio je Mali.

Petković: Vučić pokazao kako se brane interesi međunarodnog prava

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao kako se brane interesi međunarodnog javnog prava, kako se brani dostojanstvo jedne male suverene zemlje na brdovitom Balkanu koja ne pristaje da joj se lepe opasne političke etikete samo zato što to nečijoj međunarodnoj agendi to danas odgovara.

„Obraz i čast nemaju cenu! Predsednik Vučić hrabro je rekao istinu u lice svetskim moćnicima, stao u odbranu moralnih i humanističkih principa i kroz postavljena tri ključna pitanja na koja sponzori ove sramne rezolucije nisu imali odgovor, razobličio svo njihovo licemerje“, napisao je Petković na svom Instagram profilu.

On se zapitao da u vreme kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svakodnevno sprovodi etničko čišćenje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, kada svojim nasilnim potezima od Balkana pravi novo bure baruta, kome je ovakva rezolucija srama bila potrebna i s kojim ciljem?

„Ona svakako neće doprineti ni pomirenju ni smirivanju tenzija, već će samo dati vetar u leđa novim nasilnim pretenzijama i akcijama i imati opasne implikacije po život Srba na Kosovu i Metohiji i svuda gde oni žive“, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, zato i dan danas pamtimo i ne zaboravljamo naše stradalnike koji nemaju glas, ali imaju Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića da govori u njihovo ime i ne dozvoli da se njihovo stradanje zaboravi.

Srpska lista: Hvala Vučiću na lavovskoj borbi za srpski narod

Srpska lista saopštila je da u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije pruža punu podršku i zahvaljuje se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na hrabroj, lavovskoj i odlučnoj borbi za srpski narod, Republiku Srbiju i Republiku Srpsku na sednici Skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, protiv nadmoćnijih, nemoralnih i licemernih.

„Hvala vam uvaženi predsedniče Vučiću što se ni za jotu niste povukli pred nasrtajima jakih, moćnih, licemernih i nemoralnih sila kojima zakon leži u topuzu i koji su po svaku cenu želeli da svoju bruku, sramotu i nacističku prošlost prišiju hrabrom, nesalomivom i mnogo stradalnom srpskom narodu“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se navodi veći broj država koje nisu podržale ovu rezoluciju govore da su napori Vučića da se čuje istina i zaštite srpski narod, Srbija i Srpska imala ođeka širom sveta i da su naša trobojka, istina i pravda jače od njihovih laži, pretnji i ucena.

„Neka žive Srbija i Srpska, živeo srpski narod“, navodi se u saopštenju.

(RTS)