Reagovanja na primenu sile Prištine prema srpskom narodu na severu KiM

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost obrazlaže odluku o podizanju nivoa borbene gotovosti oružanih snaga. Nije reč o pripremi za intervenciju, kaže Ivica Dačić, već je Srbija u pripravnosti za sve scenarije. Trenutnu situaciju na severu Kosmeta opisuje kao jednu od najopasnijih.

„Samo zahvaljujući razboritosti Srba i nije došlo do većih incidenata i sukoba i što sada Srbi na neki način čekaju da međunarodna zajednica ispuni svoj deo posla da se eliminišu negativni efekti ovakvih akcija. Znači ostajanje u tim prostorijama tih tzv. gradonačelnika, stavljanje kosovskih zastava, to je za nas neprihvatljivo, tu se postavlja i pitanje koliko ovo utiče na sve ove neke napore koje su sledili proteklih meseci za normalizaciju odnosa“, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

U normalizaciju odnosa posredstvom dijaloga u Briselu sumnjaju upućeni. Za nekadašnjeg diplomatu Zorana Milivojevića dijalog u kojem posreduje Miroslav Lajčak nema više nikakvog smisla.

„Koliko je ZSO ključno pitanje, da nje ima ne bismo imali ovu situaciju, ona mora da bude na dnevnom redu i to definitivno da se to reši, ne kao prethodno pitanje nego kao jedino pitanje u ovom trenutku koje je uslov da se situacija kontroliše. Zajednica, povratak Srba, izbori, onda možemo da razgovaramo o normalizaciji“, kaže Milanović.

Dok Beograd i Srbi sa Kosmeta ukazuju na nereagovanje međunarodnih misija u južnoj pokrajini, ali i ćutanje Brisela, NATO reaguje – kratkom objavom na Tviteru.

„Pozivamo institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da reše situaciju dijalogom. Kfor ostaje na oprezu i obezbediće bezbedno okruženje“. navode u objavi na Tviteru.

Oglasio se i bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih država za dijalog Ričard Grenel. Napominje – u dijalogu Beograda i Prištine važno je da se primene postignuti sporazumi. Fokus stavlja na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Zajednica je dogovarana više puta i odavno. I to bi trebalo da bude fokus. Trebalo bi da primenjujemo ranije postignute sporazume. A to da Kurti odbacuje postignute sporazume jer mu se ne sviđaju, nije dobro za narod Kosova, nije dobro za Albance, nije dobro za Srbe“, rekao je Grenel.

O dobrobiti lokalne srpske zajednice besmisleno je govoriti dok se ne formira ZSO, stav je koji se čuje i iz Moskve. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova kaže da Rusija sa zabrinutošću prati zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji. Krivca za nemire vide u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

(RTS)