Raković: Važno to što se Srbija drži svojih principa – po pitanju KiM, ali i Ukrajine

Povodom zajedničke Deklaracije donesene na Samitu u Tirani, u kojoj se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, gost Jutarnjeg programa, istoričar Aleksandar Raković kaže da se Srbiji stavlja na teret da sprovodi „ruski maligni uticaj“.

„Ne postoji nikakav ruski maligni uticaj. To su floskule koje dolaze sa zapada“, kaže istoričar.

Objašnjava da je segment koji je izbačen iz Deklaracije, da se ne pominju sankcije Rusiji, vezan za poziciju Srbije na prostoru bivše Jugoslavije.

Kaže da je to što Srbija ne može da prihvati da uvede sankcije Rusiji, što je i istaknuto pre dve godine – sada i uvaženo od strane ostalih učesnika foruma u Tirani.

Raković navodi da se Srbija drži svojih principa po pitanju Kosova i Metohije, ali i Ukrajine.

Međunarodno pravo različito važi za različite države

Napominje da postoje dvostruki standardi u međunarodnom pravu.

„Nema nikakve veze šta Srbija govori kao svoju argumentaciju oko Kosova i Metohije. Jedno će važiti za Srbiju, a drugo će sasvim važiti za Ukrajinu“, rekao je Raković tokom jutarnjeg pregleda štampe.

Smatra da je usvojena Deklaracija – na tragu ranijih rezolucija Ujedinjenih nacija, ali je vrlo važno da Srbija sa Rusijom održava prijateljske odnose, dodavši da razume poziciju Aleksandra Vučića.

„Kao istoričar imam argumente zašto mogu da pravim simetrije između, recimo crnogorskog separatizma i ukrajinskog separatizma i zašto bih mogao da kažem da razumem ruske pozicije“, kaže istoričar.

Deklaracijom koja je usvojena u Tirani, Vučić je pokazao veliku fleksibilnost prema zapadnim partnerima, rekao je Raković.

„Zapad da pritisne Kurtija“

Zapadni partneri treba da naprave ustupak za dinar na Kosovoj Metohiji, kaže gost RTS-a i naglašava da je to moguće „jer Zapad stoji iza odluka Aljbina Kurtija“.

Navodi da Srbija nije imala previše sreće u ubeđivanju Zapada da treba naći kompromisno rešenje.

„Da li je Zapad shvatio da treba ići ka kompromisnom rešenju i da im se pruža ruka, te da oni onda to kompromisno rešenje treba da nametnu Kurtiju“, upitao je istoričar.

Raković smatra da Kurti ima nameru da potpuno istera sve elemente srpske države sa Kosova i Metohije, uključujući na kraju prosvetni i zdravstveni sistem, a kako bi primorao Srbe da tiho odlaze sa Kosova i Metohije.

„Nemam prosto ni nameru da apelujem na njihovu svest i emocije da spreče ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji, ali postoje tamo i razumni ljudi. Ja sam ih sretao dok sam bio državni službenik Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije“, naveo je Raković.

Prema njegovim rečima, Zapad može lako da reši pitanje dinara na Kosovu i Metohiji, međutim pritisci koje šalju su samo deklarativni. 

„Mogu da reše pitanje dinara pritiskom na Kurtija koji je njihov piun, ali to se ne dešava u praksi“, kaže Raković.

Veruje da ako se sagleda praktična primena svega što je Zapad deklarativno zastupao – ničega nema.

U tom maniru, Zajednice srpskih opština(ZSO) će biti samo ako bi to bila nevladina organizacija, smatra Raković. Napominje da ZSO koja podržava državnost i treba da oslikava državnost Srbije na Kosovo i Metohije – neće biti.

(RTS)