Radman: Hrvatska podržava svaki sporazum Beograda i Prištine

Gordan Grlić Radman se na početku posete Prištini sastao s kosovskom ministarkom Donikom Gervala Švarc, a tokom dana će posetiti predstavnike hrvatske zajednice u Janjevu. Sastaće se i s premijerom privremenih organa Aljbinom Kurtijem.

Podsetio je da Hrvatska još uvek i nakon 30 godina traga za 1.812 nestalih osoba, te da su pitanje nestalih uvek isticali kao ključno u procesu pomirenja između naroda i država.

Rekao je da mu je drago da se Hrvatska uzima kao model, kao paradigma za model rešavanja položaja manjina na Kosovu i Metohiji, dodajući je „Hrvatska u zadnjih 30 godina ispunila sve svoje spoljno-političke ciljeve“.

Naveo je da je njegova poseta isključivo vezana za „jačanje bilateralnih odnosa uz osnaživanje hrvatske podrške kad su u pitanju  kosovske ambicije ka članstvu u međunarodnim organizacijama i da vidimo kako tu Hrvatska može pomoći“.

Po njemu najvažnije pitanje je regionalna stabilnost, jer su, kako je rekao, hrvatske granice postale i evropske granice.

„A kada govorimo o hrvatskom takozvanom modelu, onda možemo govoriti o tome da je taj model promovisan kroz ustavni zakon o pravima manjina i on je uspešan kao takav i on bi eventualno mogao poslužiti kao primer zato što je bio i evoluiran u procesu našeg pristupanja EU“, naglasio je Radman.

Taj model je, naglasio je, kod njih ostvario uspeh, ali da, naravno pored njega postoji još modela u drugim državama i njihova primena je pitanje koliko su sistemi kooperativni i koliko se mogu implementirati u vlastiti sistem, zavisi od drugih zemalja.

„Mi smo možda i primer u Evropskoj uniji. Mi u Hrvatskom saboru imamo osam mesta za nacionalne manjine. Uključujući i Albanku u nacionalnom Saboru. Tako da je to i jedan dobar primer“, podvukao je Radman.

 Gervala je rekla  na istoj konferenciji za medije da nijedna vrsta udruživanja ne može da se sprovodi ako se krši ustav i narušava funkcionisanje.

„Ono što smo videli u Bosni i Hercegovini  ne može da se desi ovde. Ovom regionu je dovoljna Republika Srpska, ne treba joj druga. Od svih modela koje smo videli, našli smo da kosovski ustav daje mnogo više prava zajednicama“, rekla je Gervala.

(RTS)