Prvi Svesrpski sabor – Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

Na Svesrpskom saboru učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Sabor je počeo u 9.30 u Hramu Svetog Save održavanjem molebna za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, nakon čega će se održati sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsednika vlada Srbije i Republike Srpske sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

U Palati Srbija se posle molebna u 10.30 održava sastanak Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

Potom će se sastati predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednik Republike Srbije i Republike Srpske, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednici narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarh srpski.

U podne, održaće se Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmenjeni potpisani dokumenati.

Vučić i Dodik će u 14 časova sa resornim ministrima dve vlade obići veterane.

Centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ počeće u 17 časova na Trgu republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Aleksandar Vučić je juče rekao novinarima da će na Svesrpskom saboru biti doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

„Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela“, rekao je Vučić. 

Najavio je da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu da će ga izgraditi.

Svesrpski sabor okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske.

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

(RTS)