Prva predizborna TV debata u Britaniji – Sunak protiv Starmera

Teme su bile ekonomija, zdravstvo, školstvo, odbrana, ali i koje su liderske sposobnosti potrebne za dobar plasman Engleske na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Prve procene pokazuju da je premijer dobio debatu, ali da je na putu da izgubi izbore.

Hipoteka odbrambene politike Džeremija Korbina

Lider laburista u poslednje dve godine nastoji da iz sećanja Britanaca, ali i saveznika u NATO-u, izbriše odbrambenu politiku svog prethodnika Džeremija Korbina, velikog protivnika Alijanse i atomskog oružja.

Govoreći u uporištu konzervativaca – gradu Henliju na Temzi, on je, u prisustvu ratnih veterana, istakao da će nuklearnu odbranu zemlje „trostruko obezbediti“.

„Održavaćemo neprekidno odvraćanje od napada prisustvom našeg nuklearnog naoružanja na moru dvadeset četiri sata dnevno trista šezdeset pet dana u godini. Sprovešćemo neophodno unapređivanje atomskog oružja i izgraditi četiri nove nuklearne podmornice. Uz laburiste, Britanija će biti sposobna za borbu. Tokom prve godine mandata laburističke vlade, sprovešćemo reviziju strateške odbrane. Bezrezervno preuzimamo obavezu da povisimo izdvajanje za odbranu na dva i po odsto bruto nacionalnog proizvoda što je pre moguće“, poručuje lider Laburističke stranke ser Kir Starmer.

Konzervativci obećavaju ista izdvajanja do 2030. godine.

Međutim, u vladi u senci sedi čak osmoro poslanika, koji su pre osam godina glasali protiv atomskog oružja.

Prva žena laburista Anđela Rejnar potvrđuje da želi ukidanje svog atomskog oružja u svetu, naglasivši da je njena novootkrivena privrženost britanskom nuklearnom odbrambenom programu „Trajdent“ ili „Trozubac“ posledica „njene partijske discipline“.

Brojno stanje u vojsci kritično nisko

Sa druge strane, britanski generali već mesecima upozoravaju da će brojno stanje vojske uskoro pasti ispod sto hiljada i ispod vojne snage iz vremena ratova protiv Napoleona.

Britanski premijer Riši Sunak ističe da će, ukoliko pobedi, njegova vlada „uvesti novi odvažni model nacionalne službe za osamnaestogodišnjake, koji mogu da služe vojni rok tokom dvanaest meseci ili mogu da provedu jedan vikend mesečno dobrovoljno radeći u svojim zajednicama, raznoseći recepte, lekove i hranu bolesnima ili učestvujući u spasilačkim operacijama“.

Vlada u Londonu inspirisana je sličnim modelom u skandinavskim zemljama.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli objašnjava da je cilj te politike „izgradnja društvene kohezije gde će se ljudi mešati izvan svojih uobičajenih krugova bilo kroz vojnu službu, različite civilne službe u uniformi ili civilni rad“.

Ratna vojna proizvodnja

U trenutku kada britanski mediji vrve od izveštaja o jačanju ruske i kineske vojske i naoružanja, vlada najavljuje sedamdeset pet milijardi funti dodatnog izdvajanja na odbranu u narednih šest godina.

U Varšavi pre mesec i po dana, Sunak je saopštio da britanska vojna industrija prelazi na „ratnu proizvodnju“ i potvrdio slanje naoružanja u Ukrajini u vrednosti od pola milijarde funti.

Britanski šef diplomatije ser Dejvid Kameron ističe da je London „ponovo perjanica evropske odbrane“ kroz pomoć Ukrajini.

„Prvi smo im dali tenkove, protivtenkovsko naoružanje i artiljeriju dugog dometa. Sada smo prvi, koji im dajemo paket naoružanja ne samo za ovu, već i za sledeću i godinu posle toga“, naglašava bivši britanski premijer.

Laburisti pred istorijskom izbornom pobedom

Najnovije ispitivanje agencije YouGov sprovedeno na čak pedeset osam hiljada građana predviđa najveći poraz za konzervativce od 1906. godine i pobedu laburista, koja će zaseniti izborni uspeh Tonija Blera iz 1997. godine.

Analitičari ističu da će izdvajanja na odbranu rasti ma ko se uselio u ulicu Dauning.

(RTS)