Prisvajanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske – otvorena represija prema srpskom nasleđu na KiM

Prostor sa ostacima manastira Bogorodice Hvostanske, u selu Studenica nedaleko od Istoka, nedavno je ograđen uz korišćenje teških mašina. Postavljena je tabla prištinskih institucija, odnosno Instituta za arheologiju u Prištini na albanskom jeziku, na kojoj piše da se radi Crkvenom kompleksu Studenica. Sve to urađeno je bez konsultacija i saglasnosti Eparhije raško-prizrenske.

Ograđivanje je urađeno prošle godine, a iz Eparhije ocenjuju da se radi o nasrtaju na jedan od verskih objekata koji predstavlja temelj postojanja i opstanka Srpske ptravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji.

„Najnoviji slučaj korišćenja mašinerije za postavljanje ograde oko lokaliteta Bogorodice Hvostanske bez ikakve komunikacije sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju se zna da je jedna od njenih najvažnijih lokaliteta i postavljanje natpisa samo na albanskom jeziku u kome se izostavlja osam vekova istorije tog važnog verskog sedišta, još jedan je primer koji pokazuje stvarne namere i metode kosovskih vlasti, koje neskriveno žele stvaranje etnički čistog Kosova i nestanak Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika“, saopštila je Eparhija.

Sam lokalitet Bogorodice Hvostanske, kako se priznaje i na natpisu, detaljno je istražen od strane srpskih eminentnih istoričara i arheologa, koji su pronašli i sačuvali brojne artefakte, koji svedoče o identitetu ove svetienje.

Eparhija ističe da ozbiljna istorija počiva na činjenicama koje se temelje na nepobitnim materijalnim dokazima i ne može se improvizovati na osnovu proizvoljnih nagađanja, selektivnog i proizvoljnog pristupa istoriji, a pogotovo ne na temeljima radikalnih političko-nacionalnih ideologija novijeg vremena.

„Stoga Eparhija raško-prizrenska odlučno apeluje na lokalne i međunarodne predstavnike na Kosovu da se zaustavi proces politizacije i selektivne prezentacije duhovne i kulturne baštine SPC, koja na ovim prostorima kao autokefalna Crkva postoji i deluje 800 godina i duboko je povezana sa istorijom ovog regiona. Revizija drugih crkava i manastira SPC na Kosovu i Metohiji predstavlja proces koji duboko ugrožava etničke i verske odnose u širem regionu i vodi brisanju jednog viševekovnog identiteta srpskog naroda i aproprijaciji njegove baštine, koja je preživela više stotina godina osmanske vlasti i dva svetska rata“, navodi se u saopštenja.

Poslednji u nizu poteza Prištine

Prisvajanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske je poslednji u nizu poteza vlasti u Prištini i albanskih samozvanih sveštenika.

Nedavno je pokušano sa zauzimanjem srpske pravoslavne crkve u selu Rakitnica kod Podujeva, nedugo zatim Ministarstvo kulture u Prištini pravoslavnu crkvu u selu Vinarce kod Kosovske Mitrovice proglašava rimokatoličkom.

I tu nije kraj. Uticajni mediji na albanskom prekrajaju istoriju hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, tvrdeći da nije pravoslavna, iako je kao takva, pod zaštitom Uneska.

(RTS)


Ostavite komentar