Priština, nastavljeno suđenje Dragiši Milenkoviću optuženom za ratni zločin

Svedoka su ispitivali tužilac, odbrana i optuženi. Svedok je izjavio da se u popunosti pridržava sadržaja prvog iskaza datog policiji, čiji se delovi i opisi pojedinih događaja, ne poklapaju sa današnjim kazivanjem.

„Postoje kontradiktornosti i nejasnoće. Pokušali smo da razjasnimo. Svedok je naveo određene izjave koje se tiču fotografije i načina identifikacije. Smatram da se radi o velikom propustu koji je nastao u istrazi jer mi kao odbrana, iako nas je troje advokata, nismo nikada bili pozvani da prisustvuujemo davanju izjava od strane svedoka a ni samoj identifikaciji u toku trajanja istrage“, rekla je advokatica Jovana Filipović, branilac Milenkovića.

Tu je, dodala je Filipovićeva, načinjen ogroman propust koji se tiče identifikacije okrivljenog lica i to je nešto na šta ćemo ukazivati dalje tokom postupka.

Ukazala je da je svedok danas tokom saslušanja proširio iskaz bez ikakvog obrazloženja.

„U prvoj izjavi je naveo lica koja su učestvovala u događaju u zatvoru u Lipljanu, ali nije rekao da je među njima video i Dragišu Milenkovića, niti je tada mogao da prepozna bilo koga od čuvara jer su nosili maske. Danas je međutim rekao da je Dragiša bio tu. I to je nešto na šta smo kao primedbu predočili sudu i nadamo se da će sudsko veće imati razumevanja i sagledati širu sliku“, navela je Filipovićeva.

Istakla je da je Milenković kao zatvorski službenik samo obavljao svoj posao, što dokazuje i fotografija sa braćom Mazreku, koju je vodio na i vraćao sa ispitivanja u tadašnju Državnu bezbednost.

Advokat Živojin Jokanović, drugi branilac Dragiše Milenkovića, navodi da je za ovaj, ali i druge pretrese karakterično to što današnji svedok nije otišao nikome ništa da prijavi, već da je pozvan.

„To znači da su u posedu spiskova lica koja su pritvarana i sada ih redom pozivaju i ovakve ćemo priče ćemo slušati koliko budu želeli, jer nije mali broj lica koji je bio pritvoren. U slučaju nema elemenata za krivično delo  ratni zločin, jer je Dragiša Milenković bio službenik ministarstva pravde, kao pritvorski čuvar“, rekao je Jokanović.

Svedok A. R. ispričao je da je uhapšen 11. juna. 1998 godine u Prištini, po tadašnjoj optužnici da je bio osnivač OVK.

„Uhapsili su me organi državne bezbednosti Srbije. Za tri dana istrage bio sam neprekidno mučen. Onda su me poslali u zatvor, u Prištinu. Ispred ulaza u ćeliju maltretirali su me 30 minuta. Bili su to Dragiša Milenković, zatim čuvar iz Plemetine i Zoran Kolić. Od hrane dobijali smo krišku hleba i čašu nekog jela. Kažnjen sam za terorizam, kaznom od tri godine zatvora“, ispričao je A. R.

Na pitanje optuženog Milenkovića da li je u zatvoru u Prištini dobijao krišku hleba, ili četvrtinu, tri puta dnevno, svedok A. R. je rekao četvrtinu.

Nastavak suđenja 20. juna

Ispitivanje sledećeg svedoka tužilaštva najavljeno je za 20. jun. 

Milenković je jedan od devetorice, uglavnom Srba, koje je policija uhapsila prošle godine na KiM, zbog sumnje da su počinili ratne zločin protiv civilnog stanovništva.

Pored Milenkovića uhapšeni su Zlatan Arsić, Žarko Zarić, Momir Pantić, Ilija Elezović, Dragan Milović, Zoran Kostić, Miloš Pljesković i Šaćir Ljutvija.

Tokom prošle godine Tužilaštvo u Prištini podiglo je 15 optužnica u vezi sa krivičnim delom ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Osam optužnica je podignuto u odsustvu, a sedam protiv osoba koje su u pritvoru.

(RTS)