Prijem u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice njenog prvog Ustava

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska stvorena sa idejom da bude nezavisna 1992. godine i dodao da je u tome uspela, jer se vlast bira voljom građana.

„Hvala vam što svojim prisustvom pokazujete privrženost pre svega Republici Srpskoj, zajedničkoj ideji Srpske i Srbije o kojoj se pre više od deset godina nije smelo govoriti, morali ste da glumite neke druge političke vrednosti i odričete se onoga što je prirodno, a to je savezništvo srpskog naroda“, rekao je Dodik. Naveo je da je Republika Srpska nastala kao istorijska težnja Srba koji nisu želeli da budu odvojeni.

„Ona izaziva mnoge, ne da im mira. Mnogi su ljuti jer postojimo, a mi ponosni, živimo naš život slobode koji se zove Republika, živimo život koji se dodeljuje svakom ozbiljnom narodu“, naveo je on.

Dodik je istakao i da je ponosan na odnos Srbije prema Republici Srpskoj.

„Prilika da se svi podsete kada je i gde definisana državnost srpskog naroda“

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je Dan Republike Srpske i jubilej donošenja Ustava Republike Srpske, navodeći da je on demokratski izraz volje srpskih naroda koji žive u Republici Srpskoj.

Ukazao je na nedavno izlaganje Dodika u Podgorici koji je tada rekao da je Srpska pravoslavna crkva ključna za očuvanje identiteta srpskog naroda, navodeći da su te reči istinite jer crkva i narod nisu međusobno suprostavljeni.

„Ove reči su duboko istinite jer crkva i narod nisu dve stvarnosti koje su međusobno suprostavljene, crkva i narod su jedno isto, jedna vera i jedan identitet. U okviru tog tela ima koliko hoćemo prostora za sva bogastva razlika. Sve te razlike naših osobenosti biće nam na koristi ako imamo svest da smo u crkvi jedno telo, vera, narod i jedan identitet“, poručio je Porfirije.

Patrijarh je rekao da je svečanost posvećena Danu Republike Srpske prilika da se svi podsete kada je i gde definisana državnost srpskog naroda.

Selaković: Srbija će nastaviti da podržava Republiku Srpsku

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao izaslanik predsednika Srbije naveo je da su državnost i državotvornost uz ljubav prema slobodi jedna od odlika srpskog naroda.

„Srpski narod na čitavom svom kulturnom i duhovnom prostoru gajio je vekovima ljubav prema slobodi i tu ljubav su prenosi na druge“ rekao je Selaković.

Dodao je da će Srbija nastaviti da voli i podržava Republiku Srpsku.

(RTS)


Ostavite komentar