Presuda Dušku Arsiću 2. februara, suđenje Slađanu Trajkoviću zatvoreno za javnost

U predmetu protiv Duška Arsića, tužilac Adem Dema u završnoj reči je istakao da je iz izvedenih dokaza utvrđeno da je optuženi izvršio krivično delo sa umišljajem u saizvršilaštvu.

Dušku Arsiću, Srbinu iz Matičana, na teret se stavlja zločin protiv civilnog stanovništva, da je tokom ratnog perioda na Kosovu, od januara do juna 1999. godine, učestvovao u raseljavanju i pljačkanju imovine albanskog stanovništva.

Tužilac je rekao da je Arsić u selu Butovac u opštini Priština kod mesta zvanog Makedonsko groblje, navodno zaustavio oštećenog Artana Krasnićija, koji je u to vreme bio maloletan (15), maltretirao ga fizički i psihički, da ga je udarao u leđa, psovao, te tretirao kao teroristu.

Arsiću se na teret stavlja i da je oštećenog naterao da na leđima nosi telo ubijenog Ibrahima Šalje.

Tužilac smatra da protiv Arsića postoje tri glavna elementa krivičnog dela ratnog zločina: maltretiranje, upad i pljačkanje kuća i učešće u grupi koja je ubila Ibrahima Šalje.

Predložio je sudu da optuženog kazni, jer kako se tvrdi, odbrana nije imala nijedan dokaz koji pokazuje da Arsić nije učinio ratni zločin.

Branilac Vlajić: Ratni zločin nije sve što se dogodi tokom rata

Advokat Nebojša Vlajić, branilac optuženog Arsića, zatražio je oslobađajuću presudu, navodeći da Artan Krasnići nije oštećen, jer prema njemu nije učinjen ratni zločin.

„U prvoj od dve navodne radnje, tužilac koristi množinu i kaže: Oni su naredili oštećenom Artanu Krasnićiju da na leđima nosi telo žrtve Ibrahima Šalje. Naredba da se nosi nečije telo nije ratni zločin, bez obzira koliko je teško. Ratni zločin nije sve što se desi tokom rata. Delo mora da ispuni određeni minimum, umišljaja, zločinačke volje, bola, patnje, ozbiljnosti povrede da bi se smatralo ratnim zločinom“, rekao je Vlajić u svojoj završnoj reči pred sudom.

„Ako je naneta telesna povreda, to je krivično delo nanošenje telesne povrede. Može biti nasilničko ponašanje, ali ne može biti ratni zločin“, dodaje Vlajić.

Ističe da je ovaj predmet nastao kao mnogi na Kosovu i Metohiji i da se u konkretnom slučaju, 23 godine nakon rata podnosi prijava protiv čoveka koji na KiM živi sve te godine, tu radi, tu je zasnovao porodicu, sa ženom Albankom, dobio sa njom decu, putuje i kreće se slobodno i na KiM i po regionu.

„Odjedanput želi da proda zemlju, neke parcele, a neke ne želi i tada se protiv njega podigne prijava. Ko su kupci? Svi oni su iz porodice Krasnići, rođaci Artana Krasnićija, iz istog kraja su ili istog sela, to se vidi iz posedovnih listova tih ljudi. Artan sam kaže da su mu oni rođaci i to uopšte nije sporno“, podseća Vlajić.

Kaže da javni tužilac može da negira da je razlog prodaje zemlje, ali dodaje da ne može da negira da je Artan 23 godine ćutao i da je Arsića prijavio tek kada sa onima koji žele da kupe njegovu zemlju nije postignut dogovor.

Arsić: Optužili su me zato što im nisam prodao zemlju

Sudu se obratio i optuženi Duško Arsić, potvrđujući da je živeo i radio na KiM, te da je nakon smrti roditelja i brata hteo da izvši prenos imovine na svoje ime.

Kazao je da su ga dvojica Albanaca, koja su htela da tu zemlju kupe, primoravala da proda i da su mu pretili.

„Nisam znao da ću da budem okrivljen za ratne zločine. Izgleda da je ovo osnovna metoda na Kosovu, ako nekoga ne možete primorati, optužite ga za ratni zločin“, kazao je Arsić.

Arsićevo imanje je uzurpirano u selu Matičane kod Prištine, na osnovu lažnih isprava i iskaza. Arsićeva imovina trenutno se vodi na Albanca Bedri Prištinu.

Optužnica protiv Arsića za navodne ratne zločine usledila je pošto je prethodno u Prištini podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine.

Arsić je 8. decembra 2022 godine uhapšen na administrativnom punktu Jarinje, a presuda će, prema najavi suda, biti izrečena 2. februara.

Suđenje Slađanu Trajkoviću zatvoreno za javnost

Suđenje u slučaju Slađana Trajkovića, takođe optuženog za ratne zločine, održano je bez prisustva medija. Sudija je odlučio da iskaz Slađana Trajkovića protekne na sednici zatvorenoj za javnost.

Advokat Dejan Vasić rekao je da je njegov branjenik u emotivnom iskazu objasnio svoj životni put i sve ono što je u poslu kao policajac i u sklopu svoje zajednice, svog društva radio i ukazao svu težinu nepravde.

Odbrana Slađana Trajkovića je danas najavila prigovor Vrhovnom sudu na valjanost dokaza tužilaštva, jer je apelacioni sud prethodno odbio isti zahtev.

Suđenje u ovom slučaju biće nastavljeno krajem februara.

(RTS)


Ostavite komentar