Predsednik opštine izabran na glasanju koje su Srbi bojkotovali polaže zakletvu u Severnoj Mitrovici

Na Kosovu i Metohiji je vrlo teška i napeta situacija, posebno na severu, ocenio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On poziva Srbe u pokrajini na očuvanje mira uz poruku da će se država boriti za njihov opstanak na Kosovu i Metohiji i za očuvanje glavnih premisa Ustava.

„Oni će pokušati u zgradi u Mitrovici da održe konstitutivne sednice za tri Opštine, i da izaberu lažne gradonačelnike, podržane od zemalja Kvinte, na najlažnijim i najbednijim izborima, sa prosečnom izlaznošću 3.4 posto. Ja sam juče imao razgovore sa Šoleom, Eskobarom, Hilom, vrlo je teška situacija posebno na severu Kosova i Metohije. Molim Srbe da sačuvamo mir, a oni nikad neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici“, kaže Vučić.

Za danas nema najava radikalnih reakcija, na prilazu ka Kosovskoj Mitrovici primetan je veliki broj pripadnika kosovske policije. Ovo je prvi put da albanski predstavnici preuzimaju vlast u sredinama gde je većinsko srpsko stanovništvo.

Erden Atić će biti predsednik opštine Severna Mitrovica i njemu kosovski zakoni omogućavaju i sa jednim glasom da preuzme vlast.

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture kaže za RTS da su u celom gradu postavljene kamere i upitao, koji je legitimitet čoveka koji ima 560 glasa.

Prema njegovim rečima, sigurno će donositi odluke u korist manjinskih Albanaca, koje se neće svideti Srbima. „Počeli smo da pričamo o teritiriji, Kurti priča da je osvojio sever Kosova. Situacija je teška, nadam se da neće biti radikalnih poteza“, kaže Radaković.

Naglasio je da se situacija vraća na period od 1999. godine i dodaje da se nada brzoj organizaciji referenduma za četiri opštine na severu KiM.

(RTS)