Pravoslavna crkva kod Podujeva zaključana za sveštenike nadležne eparhije

Sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi. Pokušao je da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

„Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika“, dodaje se u saopštenju.

U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i verovatno su korišćeni u „obredu“ koji je obavljen juče u provaljenom hramu.

Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova.

Ukazuje se da iako retki posleratni izveštaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je juče, 28. novembra, prema pisanju portala Kosovapost, u Crkvu Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakinica, opština Podujevo, provalila grupa zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Republike Albanije, da bi u crkvi navodno obavili crkveni obred. U saopštenju se navodi da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC „u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije“.

(RTS)


Ostavite komentar