Postizborne polemike – šta kaže vlast, a šta opozicija

Gotovo nerešen rezultat u nekoliko opština bio je povod za vanredne konferencije lidera pokreta Kreni – promeni i poziv opoziciji – da do sutra u 10 sati donese odluku o napuštanju pojedinih institucija.

„Ukoliko dozvolimo da se u Nišu dozvoli prekrajanje zapisnika, to znači da nikada nećete moći da imate bilo kakve slobodne izbore, već smo istakli da je jedini način da ovo stane – to je da se delegitimiše Skupština odnosno diktatura u kojoj se ova zemlja nalazi. Smatramo da treba istrajati na pravnom putu, a istovremeno na građanskoj neposlušnosti, jer su građani poslednja linija odbrane ustavnog poretka“, kaže Savo Manojlović, lider pokreta „Kreni-promeni“.

Isti zahtev izneo je jutros ispred opštine Novi Beograd.

Nekadašnji predsednik te opštine i kandidat za novi mandat gradonačelnika uverava – nema ničeg spornog.

„Prvo, na Novom Beogradu naša lista ima većinu samostalno, plus postoji još manjinska Ruska stranka koja želi sa nama da pravi većinu. Što se tiče žalbi, ne postoji nijedna žalba opštinskoj izbornoj komisiji, što je jako interesantno da ako niste podneli nijednu žalbu danas najavljujete protest zbog rezultata. Oni su u neko doba noći proglasili pobedu, a njihovi članovi napustili komisiju u dva ujutru koja je zasedala do 10 ujutru“, rekao je kandidat liste „Aleksandar Vučić-Beograd sutra“ Aleksandar Šapić.

Reagovanja opozicije na poziv Sava Manojlovića

Na poziv Sava Manojlovića različito reaguju predstavnici opozicije. Dok predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da je spreman da se odrekne mandata zbog odbrane izborne volje, drugi misle da je poziv preuranjen.

„Savo Manojlović je morao prvo da obavi razgovor sa kolegama iz opozicije, a ne da nam šalje poziv preko medija. Niko me nije pozvao, da me bilo šta pita. O tako krupnim stvarima mora da se prethodno obavi razgovor,“ kaže Aleksandar Jovanović Ćuta.

Posle sumnje da se na lokalnim izborima u Nišu desila krađa glasova i sastanka niške opozicije sa članovima ODIHR-a, omogućen im je uvid u izborni materijal. Polemika je nastala posle jučerašnje objave SNS-a da imaju većinu u gradu uz podršku jednog odbornika Ruske stranke.

SNS uglavnom zadovoljan rezultatima

Uprkos proglašenoj većini, rezultatom u Nišu nije zadovoljan predsednik stranke Miloš Vučević, koji najavljuje promene u redovima naprednjaka.

Ukupnim rezultatom zadovoljna je predsednica Skupštine Ana Brnabić.

„Ne žele nestabilnost, ne žele neizvesnost i ne žele bilo kakve političke sukobe – mislim da su posebno na izborni dan građani u najvećoj meri kaznili, ono što je opozicija poručila – da žele nestabilnost i sukobe,” smatra Brnabićeva Brnabić.

Iako ne poriče da SNS sa koalicionim partnerima dominira na političkoj sceni Srbije, analitičar CESID-a Ivo Čolović zalaže se za transparentnost izbornog procesa.

„Ja se potpuno zalažem za apsolutnu transaprentnost rada odbora, zapisnika da možemo da utvrdimo rezultate izbora. Veća netrapsaretnost dovodi do postizborne krize. Smatram da treba omogućiti opoziciji potpuni uvid i da se ponovo broje glasovi bolje nego da dolazimo do krize i nepoverenja“, ističe Čolović.

Rok za objavljivanje konačnih rezultata lokalnih izbora ističe u četvrtak.

(RTS)