Postavljene montažne ekspoziture Poštanske štedionice u blizini Jarinja, Brnjaka, Končulja i Merdara

Montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od prelaza, s obzirom da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo, a na raspolaganju će građanima biti svakog radnog dana i subotom od 9 do 17 časova, navodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Banka Poštanska štedionica na ovaj korak se odlučila, kako je navedeno u saopštenju, usled jednostranih i protivpravnih poteza Aljbina Kurtija koji je od 1. februara ove godine zabranio upotrebu dinara i platni promet Srbije na KiM.

„Srbi su onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama na prostoru pokrajine podižu svoje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje država Srbija, a koja su im neophodna za život i rad. U proteklih mesec dana, dva puta je od strane Prištine zabranjen ulaz dinarske valute na Kosovo i Metohiju, zbog čega su Srbi bili primorani, da zbog nestašice dinara, putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla, ali i da se suočavaju sa brojnim drugim problemima“, navodi se u saopštenju.

Klijenti Poštanske štedionice obaveštavaju se da u novoformiranim ekspoziturama mogu da obave sve bankarske poslove: isplate plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja, zatim uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i druge bankarske poslove koji se inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama Banke svakoj montažnoj ekspozituri.

Dodaje se da će u svakoj montažnoj ekspozituri uvek biti na raspolaganju po dvoje zaposlenih bankarskih radnika.

Svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice koji je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedelji, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenta.

Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama.

„Srbi koji su pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama, neće morati da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju… kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza“, navodi se u saopštenju.

Postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica koje se nalaze na severu KiM ostaju aktivne.

Kancelarija navodi da je postavljanjem ekspozitura u blizini administrativnih prelaza, u  postojećim teškim uslovima za Srbe sa KiM, omogućen koliko toliko lakši pristup isplati dinara, bar u logističkom smislu. To tehničko rešenje je naravno samo privremenog karaktera, sve dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na KiM, navodi se u saopštenju.

„Beograd sve vreme odlučno insistira i neprestano traga za pronalaženjem održivog rešenja u vezi sa nastavkom funkcionisanja platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije, kako bi se urgentno rešio ovaj egzistencijalni problem koji pogađa 100.000 Srba na KiM“, poručuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

(RTS)