Ponoš: SRCE neće učestvovati u izbornoj farsi 2. juna

„Na današnjem Glavnom odboru potvrdili smo odluku predsedništva da nećemo učestvovati u izbornoj farsi 2. juna. Što se tiče lokalnih izbora, lokalni odbori će odlučiti sami o tome. U unutrašnjosti se opozicioni život van skupštine ne vidi“, rekao je Ponoš na Osnivačkoj skupštini Srbija centra Novi Sad.

Ponoš je istakao da je odluka o neizlaskuu na izbore „kratkoročno posmatrano na štetu interesa naše stranke, ali u interesu građana što je mnogo važnije“.

„Nismo hteli da odustanemo od principa. Članice koalicije Srbija protiv nasilja potpisale su zajedno sa koalicijom NADA 9. marta Dogovor za poštene i slobodne izbore prema kome nećemo izaći na izbori dok se ne ispune uslovi. To nas obavuzuje i pred članstvom, građanima, i tim ljudima koji su to predložili. Ne smemo da zloupotrebimo imena tih ljudi. Oni zaslužuju poštovanje. Stali su iza nas, ne smemo da se igramo s tim“, rekao je Ponoš.

Prema njegovim rečima kolacija Srbija protiv nasilja je formalno prestala da postoji nakon završetka izbora jer je to i bila koalicija za republičke izbore.

„Mi smo nastavili da živimo kao Srbija protiv nasilja i posle toga, ali kao jedan konsultativni format, a u republičkom parlamentu je svako imao svoju poslaničku grupu. Borili smo se zajedno za ponavljanje beogradskih izbora i tu bitku smo dobili jer smo bili uporni, čvrsti i jedinstveni“, rekao je Ponoš.

Druga borba je bila, kako kaže Ponoš, za popravljanje izbornih uslova.

„Tu borbu nismo dobili jer ovaj put nismo bili istrajni i jedinstveni do kraja. Deo koalicije je smatrao da ne može da se postigne više i pristali su na izlazak na izbore 2. juna. Mi smo uvereni da bismo postigli mnogo više da smo ostali zajedno i uporni do jeseni. Mi nismo odustali, odustali su oni koji su prihvatili da idu na izbore 2. juna pod neizmenjenim okolnostima“, naveo je Ponoš.

Ponoš je ponovio da je i ODIHR konstatovao da nema vremena da se poprave uslovi do 2. juna.

(RTS)