Poljanski: SB UN sledeće nedelje o NATO agresiji na Jugoslaviju – na zahtev Moskve

Dmitrij Poljanski je na društvenoj mreži Telegram naveo da će 25. marta na zahtev Rusije biti održana sednica Saveta bezbednosti na kojoj će se govoriti o 25. godišnjici agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

„Naš zahtev je predvidljivo naišao na burnu reakciju zapadnjaka, kojima je ova tema, razumljivo, krajnje neprijatna. Oni bi, naravno, želeli da ovu najvažniju krizu prepuste istoriji za formiranje modernog sistema međunarodnih političkih odnosa i ne samo da je ne pamte, već i na svaki mogući način iskrivljuju objektivne činjenice vezane za nju. Ovo nije samo jedna od kriza: agresija NATO-a na Jugoslaviju i nezakonito odvajanje Kosova od nje zapravo je slomila međunarodni sistem koji je bio zasnovan na poštovanju rezultata Helsinškog završnog akta“, naveo je Poljanski. 

Istakao je da su tada „prvi put u modernoj posleratnoj istoriji Evrope nasilno narušene granice nezavisne države“.

„Upravo je ova akcija postala svojevrsna polazna tačka za krizu u odnosima između Rusije, koja nije prihvatila takvu samovolju, i Zapada koji ju je branio na sve moguće načine“, poručio je Poljanski u objavi na Telegramu.

Istakao je da je Japan, koji predsedava Savetu bezbednosti UN, sednicu zakazao za 25. mart, u 15 sati po njujorškom vremenu, odnosno u 20 časova po srednjoevropskom vremenu.

(RTS)