Petković sa francuskim izaslanikom Trokazom: Kurtijev plan KiM bez Srba

Petar Petković je istakao da je Priština, za razliku od Beograda, odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou i jasno potvrdila da je kompromis ne interesuje. 

„Prištinu ne zanima normalizacija odnosa i deeskalacija stanja na terenu, već želi da militarizacijom promeni stanje na terenu“, rekao je Petković. 

Direktor Kancelarije za KiM je izaslaniku Francuske za Zapadni Balkan govorio o „nasilju i i teroru“ koji režim premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad Srbima na KiM. 

„Isključivi krivac za trenutnu situaciju na severu KiM je Kurti. On istrajava na provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima, kao i na doslednom odbijanju da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i raspišu izbori u četiri opštine na severu KiM“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu što vodi ka besmislu dijaloga.

„Kurtijev konačan plan je KiM bez Srba. Beograd će ostati konstruktivna strana, opredeljena za iznalaženje kompromisa, zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira“, zaključio je Petković. 

(RTS)


Ostavite komentar