Petković posle sastanka Vučića i Lajčaka: Predsednik insistirao na tome da Kurti mora da prestane sa provokacijama

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom istakao težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji narušavaju život Srba.

On je na konferenciji za novinare istakao i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Petković je rekao i da je sastanak trajao više od sat vremena, a da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovamno podvukao odgovor šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

Vučić je u razgovoru sa Lajčakom posebno insistirao na tome da Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara, koja ima za cilj da protera Srbe sa severa i stavi tačku na dijalog.

Kurti čini sve da ugrozi mir, borićemo se demokratskim putem da zaštitmo naš narod, rekao je Petković.

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine.

Lajčak je došao u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle današnje posete Beogradu, sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog „stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu“.

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.

Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom – pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.

Ambasade zemalja članica Kvinte u Prištini pozvale su juče Prištinu da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

(RTS)


Ostavite komentar