Petković međunarodnoj zajednici: Iseljavanje iz zgrade u Bošnjačkoj mahali produbljuje krizu na KiM

U zgradi u severnoj Kosovskoj Mitrovici nalaze se prostorije Kancelarije za KiM, direkcije PIO fonda, Centra za socijalni rad Vučitrn, kao i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, Beograd je o eskalatornim, nasilnim i protivpravnim namerama Prištine u više navrata do sada i zvanično i u neposrednim kontaktima obavestio sve relevantne predstavnike međunarodne zajednice.

U najnovijem dopisu koji je Petković poslao na više adresa, a u koji je Tanjug imao uvid, direktor Kancelarije za KiM je istakao da ovakvi jednostrani i nelegitimni potezi Prištine i Aljbina Kurtija ne doprinose deeskalaciji na severu pokrajine, već naprotiv – predstavljaju novu opasnu provokaciju koja jedino ima za cilj da ugrozi prava i život srpskog naroda na severu KiM i dodatno destabilizuju situaciju na terenu.

U dopisu se, s tim u vezi, apeluje na međunarodnu zajednicu da ovo pitanje shvati sa najvećom mogućom pažnjom i upozorenjem te da iskoriste svoj autoritet da spreče „dramatičnu eskalaciju koju Kurti i Atić žele da izazovu protivpravnom odlukom o iseljenju srpskih institucija“.

Dodatno, Petković je podsetio da je pokušaj nasilnog iseljavanja srpskih institucija iz Kosovske Mitrovice i otimanja srpske imovine novi atak Prištine na dijalog, s obzirom na to da se ovo pitanje može razmatrati samo u kontekstu formiranja ZSO, što je u više navrata potvrdila i sama Evropska unija.

Podseća se da Aljbin Kurti i Erden Atić ovakvim nezakonitim odlukama ukida pravo na rad za oko 43 zaposlenih u ovoj zgradi, kao i ugrožava prava više desetina hiljada Srba, Albanaca, Bošnjaka, Roma, Goranaca koji ostvaruju svoja prava preko PIO fonda ili Centra za socijalni rad Vučitrn.

„Priština je jedina koja želi sukobe i nestabilnost i bilo bi tragično ukoliko bi uspela da ostvari taj interes“, zaključuje se u dopisu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike