Petković: Kurti spreman jedino za terorisanje srpskog naroda

Petković je reagovao na Kurtijevu izjavu da je spreman da preda nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu jedino u slučaju da Beograd ispuni svoj deo preuzetih obaveza.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohijunavodi da se, dok Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu, pokazalo da je „jedini nasilnik i piroman na Balkanu Aljbin Kurti“, koji pored golog nasilja, Srbima zabranjuje dinar, ali i mogućnost da primaju plate i penzije na KiM, navodi se u saopštenju Kancelarije.

„Sa istom opsesijom, sa kojom progoni srpski narod poslednje tri godine, mogao je da se posveti ispunjenju obaveza iz Dijaloga i potpisanih sporazuma i Srbi bi već imali formiranu Zajednicu srpskih opština i garantovanu bezbednost koju danas nemaju, upravo zbog Kurtija i divljanja njegovih parapolicijskih falangi, upucavanja i prebijanja srpske dece“, rekao je Petković.

Dodaje i da je kompletna međunarodna zajednica prozrela namere Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština i istakao da je nemoguće da sve ljude laže sve vreme i da veruje da će njegova demagogija ikoga zavarati.

„Beograd je sve svoje obaveze iz dijaloga primenio, a reakcija srpskog naroda na višegodišnji teror nije nikakav alibi Kurtiju da izbegne svoje obaveze. Podjednako, kao što je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred tzv. Ustavni sud“, rekao je Petković.

Podseća da je formiranje ZSO u prvih šest tačaka sporazuma u Briselu i propratnih dokumenata i Opštih principa iz 2015. godine i da nikakvi Kurtijevi preduslovi nisu, niti će ikada biti osnov za njeno formiranje, već isključivo služe da svoje obaveze izbegne.

(RTS)