Peticija za vraćanje spomenika srpskim borcima na groblju u Prištini

Na inicijativu francuske i nemačke ambasade u Prištini, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18“, izmeštena je sa bočne strane parka, nad kojim se vije zastava Francuske.

Umesto nje postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: „Francuskim vojnicima palim na Kosovu“.

Zbog toga je grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula peticiju da se spomenik vrati na svoje mesto.

“Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin“, navodi se u obrazloženju peticije.

I Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog izmeštanja spomenika, ističući da o tome nisu bili konsultovani.

Oglasile su se i francuska i nemačka ambasada u Prištini, navodeći da je spomenik srpskim borcima “samo“ pomeren nekoliko metara i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen.

(RTS)


Ostavite komentar