Pantić Pilja: Zakazan vanredni sastanak u Savetu Evrope, glasaće se o mišljenju za prijem Prištine

Zakazan je vanredni sastanak Političkog komiteta Saveta Evrope za 27. mart, izjavila je šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja.

Na sastanku će se glasati o mišljenju glavnog izvestioca za prijem Prištine u Savet Evrope, kaže Pantić Pilja

Naglašava da je do odluke došlo nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doneo odluku da se u Katastarskoj agenciji uknjiži imovina manastira Visoki Dečani, što je bio jedan od tri zahteva izvestioca za prijem Prištine u Savet Evrope, Dore Bakojani.

„Dora Bakojani je na sastanku rekla da će, ukoliko bude bilo kakvog pomaka, obavestiti sekretarijat kako bi novi sastanak bio zakazan“, rekla je Pantić Pilja za Tanjug.

Pantić Pilja napominje da ne zna da li će Bakojani ostati pri ranijem stavu i zahtevati da i drugi uslovi budu ispunjeni, i dodaje da je redovni sastanak na kome je Bakojani mogla da izvesti komitet već zakazan za 15. april.

Kandidatura Prištine za članstvo u Savetu Evrope prihvaćena je na sednici 24. aprila prošle godine. Tada je kandidaturu Prištine podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE. Sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, dok samo jedna nije glasala.

Politički komitet u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izabrao je 20. juna prošle godine grčku političarku Doru Bakojani za izvestioca za članstvo Prištine u SE, a njen zadatak je da sačini Izveštaj o Kosovu, koji ide na raspravu na plenarnu sednicu Parlamentarne skupštine.

Među uslovima koje je Bakojani ranije zahtevala, pored primene presude ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, jesu i osnivanje Zajednice srpskih opština koju Kurti i dalje ne želi da formira, kao i pitanje eksproprijacije zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

(RTS)


Ostavite komentar