Otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici – dogovor ili sila

Most koji razdvaja Kosovsku Mitrovicu, ujedinio je odbornike severnog dela grada u ideji da se posle duže od dve decenije otvori za saobraćaj. Predlog je na dnevni red uvrstila predstavnica Kurtijevog Samoopredeljenja, a o njemu su se izjašnjavali odbornici koji su zamenili Srpsku listu nakon napuštanja institucija. Izuzev jedinog srpskog odbornika koji je bio protiv i jednog uzdržanog većina je dala zeleno svetlo predlogu o kome odlučuju drugi organi.

„Oni koji preuzimaju glavnu ulogu što se tiče slobode kretanja i bezbednosti i sigurnosti su relevantni međunarodni predstavnici, KPS i MUP Kosova. Mi ćemo samo uputiti odluku“, kaže Nedžat Ugljanin o zahtevu za otvaranje mosta na Ibru za saobraćaj.

Odluka da se most zatvori za saobraćaj na snazi je još od 1999. godine i dolaska Kfora. Simbol podele i razdvajanja ujedno je simbol najvećih sukoba Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Iako preko Ibra vodi nekoliko saobraćajnica, glavni most je i dalje prepreka, ne samo za automobile, već i za odnose dve zajednice. Predsednik Srbije ideju o otvaranju pripisuje Aljbinu Kurtiju.

„I to je njihova dugogodišnja ideja i naš narod se mnogo godina tome suprotstavlja. Zašto ovaj čovek to radi – zato što će da priča ne želimo geto nego otvorene gradove što će lako da prolazi kod ovih sa Zapada. Jedino što želi to je da protera Srbe sa severa KiM i ništa više i ništa drugo i po svaku cenu žele sukobe. Mi ćemo da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir“, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Most u Mitrovici čuvaju italijanski karabinjeri, a tokom sukoba ranijih godina čuvale su ga stotine građana kako bi sprečile Albance u pokušajima da zauzmu sever.

„Da podsetim da je most bio u istoriji ovog grada neuralgična tačka, 200 incidenata, preko 1.000 povređenih. Plašim se da u ovom trenutku ukoliko se most otvori, da možemo da imamo nove incidente“, kaže Veroljub Petronić, stručnjak za pitanja bezbednosti na KiM.

Na taj scenario upozorava i Srpska lista.

„Zahtevamo da Kfor, Euleks i predstavnici međunarodne zajednice najhitnije spreče primenu ove odluke, daju prostor da se u dijalogu rešavaju otvorena pitanja, a time i sačuva mir na ovim prostorima. Sprečavanje ovakvih poteza Prištine i Kurtijevih odbornika bilo bi u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice da se zaustave sve akcije koje podrivaju proces dijaloga“, navodi Srpska lista.

Tačka sporenja Suvi Do

Dijalogom bi trebalo da se reši pitanje mosta preko koga se može samo peške. Briselski sporazum predviđa da bez razgraničenja severne i južne Mitrovice most ne može biti otvoren za saobraćaj.

Tačka sporenja je srpsko selo Suvi Do koje geografski pripada severu, katastarski jugu, čemu se Srbi protive. Ipak, taj slučaj neće biti tema nove runde briselskog dijloga 2. maja. Na dnevnom redu su nestali i ZSO.

„Zajednica srpskih opština je dogovorena i treba da bude formirana, kao i brojne stvari koje su dogovorene i čekaju da budu ispunjene. Idemo napred, radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave neophodan napredak ka primeni sporazuma“, rekao je Peter Stano, portparol Evropske unije.

Uoči nove runde pregovora, evropski posrednik Miroslav Lajčak razgovarao je sa Aljbinom Kurtijem na Delfi forumu u Grčkoj.

(RTS)