Otkazan dijalog u Briselu, Lajčak u Prištini – diplomatska ofanziva za povratak pregovorima

Prištinska strana odbila je poziv iz Brisela. Rezultat je otkazivanje sutrašnjih razgovora pregovarača na tehničkom nivou. Posle predsednika države, to potvrđuje i direktor Kancelarije za KiM.

„Beograd je na taj poziv potvrdno odgovorio 2. novembra s obzirom na važnost nastavka razgovora, posebno u pravcu deeskalacije i stabilizacije prilika na terenu. Međutim, Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Time su pokazali da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju“, kaže Petar Petković.

O tome će se verovatno razgovarati danas, ali u Prištini – gde je doputovao izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Prvi na agendi je sastanak sa Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem. Sutra, predstavnicima opozicije Lajčak bi, kako se pretpostavlja, trebalo da predstavi novi nacrt ZSO – čiju su primenu usmeno potvrdile obe strane na nedavnom samitu evropskih lidera u Briselu. Nacrt još nije javan, jer su, kako kaže portparol EU, diplomatski napori u toku. Otkriva samo da je većinom izbalansiran.

„Na sastanku su strane nagovestile ‘načelnu’ spremnost da prihvate ovaj evropski predlog, ali su obe imale preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi. Očekujemo da će ova spremnost dovesti do implementacije bez daljeg odlaganja. Preduslovi nisu prihvatljivi“, istakao je Peter Stano, portparol EU.

A Srbima na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva je Kurtijeva najava da se tokom naredne godine očekuje raspoređivanje 600 vojnika i 500 policajaca na Kosovu i Metohiji. Uz poruku – „neće moći da nas zaustave ni na jugu, ni na severu“.

„U svim normalnim društvima povećanje pripadnika broja policije bi trebalo da znači neku sigurnost. Međutim, na primeru severa KiM u poslednjih godinu dana videli smo da povećanje njihovog broja zaista ima suprotan efekat O tome najbolje svedoči veliki broj incidenata koji su građani imali sa pripadnicima specijalnih jedinica, ali i običnim pripadnicima kosovske policije“, navodi Milan Radojević, Srpska lista.

A diplomatski pritisak na Kurtija, pored posete Lajčaka, potvrđuje i saznanje sajta Reporteri da premijer privremenih institucija krajem nedelje ide na samit u Pariz, gde bi sa zvaničnicima Francuske i Nemačke moglo da se razgovara o povratku za pregovarački sto.

(RTS)


Ostavite komentar